ББР одобри кредити по гаранционните си програми за над 213 млн. лева

Търговските банки са поискали одобрение за кредити по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие /ББР/ за над 213 млн. лв. Това сочат данните към средата на ноември т.г., съобщават от ББР.

929 компании са получили одобрение по гаранционната програма за подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията COVID-19. Общият размер на потвърдените за гарантиране заеми е близо 120 млн. лв.

Лъчезар Борисов: Българската икономика върви напред

Най-сериозен остава интересът от секторите търговия, туризъм, транспорт и производство. Сред подпомогнатите са още фирми в сферата на селското стопанство, строителството, услугите и рекламната дейност. Физическите лица, които са получили потвърждение да получат безлихвени кредити до 4500 лв., са 22 403, посочват от ББР. Общата стойност на одобрените заеми е малко над 93 млн. лв.

Исканията за отпускане на кредит са близо 35 000, като 688 се разглеждат в момента. Средният размер на заемите е 4231 лв. По програмата в подкрепа на бизнеса ББР вече ще гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. - за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от осем банки-партньори, при намалени изисквания за обезпечение и възможност за гратисен период до три години. Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, така и съществуващи кредити.

Условието е фирмите да изпитват затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година. По другата антикризисна програма - за безлихвено кредитиране на физически лица, се отпускат заеми до 4500 лева - наведнъж или до три транша от по 1500 лева. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка.

Максималният срок на погасяване е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисионни и неустойки. Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми.

Срокът за кандидатстване по гаранционната програма за физически лица е до края на 2020 година, докато по тази за бизнеса е удължен до средата на юни 2021 година.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет