Трети сме по просрочени кредити в ЕС

  • 20 април 2012 14:50

  • 1187
  • 1
Трети сме по просрочени кредити в ЕС
©

България остава в челната тройка на Европейския съюз по необслужвани кредити. Данните са на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от Нова телевизия.

Почти 15% от заемите не се изплащат, а общият им размер е над 8,365 млрд. лв.

По данни на МВФ делът на необслужваните заеми е 14.9 на сто от общо отпуснатите кредити, каквито са и данните на БНБ към края на 2011 г. Нивото на просрочените над 90 дни задължения у нас е средното за региона на Централна и Източна Европа, показват още данните на фонда.

Близко до това у нас е и равнището в Румъния, Гърция и Ирландия. Само в Латвия и Литва необслужваните кредити са повече.

Страната ни обаче е сред лидерите по капиталова адекватност - показателя, който измерва стабилността на системата.

Последвайте канала на

1187 1

Коментари 1

Добави коментар
ДО КОГА

2012.04.26 | 10:05

1
Процента на просрочени кредити е много по - голям около 38%. Банките направиха един ход като удължиха срока за не обслужване на кредитите и по този начин скриха реалният им брой. Кого лъжат?- себе си. Това е водеща новина и защо не е в челните представяния. Щом ни сравняват с Гърция и сие други закъсали държави това означава, че ситуацията в страната въобще не е добра и дори може този процент на не обслужени кредити да е и по-голям. Истината е, че парите се намират в банковите трезори. И са само една цифра и хартия без никакво покритие в национален продукт като същевременно спират развитието на икономиката и застрашават националната, регионалната и от там и своята сигурност. Като обявяват, че имаме 34 милиарда лв. спестявания нормални ли са. Това са поставени пари от големи концерни- акули за лихви и влияние. Къде в света се дава такава лихва на депозита 7-8% на годишна база. При положение , че банките не развиват друга дейност освен лихварство, то те няма откъде да вземат този ресурс. Какво ще се случи ако започнат вложителите масово да си теглят депозитите или да се плащат лихвите. Банкова криза. Но в този случай банките са поставили бушон наречен правителство и народно събрание. И за да не се случи това нашите УМНИ ЛИХВАРИ изкуствено поддържат високи лихви. Но идва време тези лихви да се плащат. Нали се сещате от къде ще вземат пари. Но в народа няма пари и това означава едно - национализация или хиперинфлация. Правителствата през последните 20 години продадоха на безценица българските банки заедно с капиталите в тях и сега ще си ги вземат опоскани. За да се подобри ситуацията се налага следното: Намаляване на лихвите по кредитите и депозитите- минимум с 3%; Въвеждане на наказателна лихва за депозити над 20 000 лв. Увеличаване на доходите с 35-50%. Целта е да се стимулира потреблението, а от там и икономиката; Да се изчисли реалната инфлация, а не тази която се представя; ДДС да се връща на потребителите, а не на фирмите в края на годината при доказан доход, платени данъци и осигуровки, приспадането им и връщане на разликата; Въвеждане на електронна здравна карата като вноската се раздели на две- към солидарен фонд и към лична сметка; Въвеждане на електронно разплащане на всички нива- да се намали хартиения паричен поток до минимум. По този начин ще се обхванат всички доходи и движения на капитали навсякъде и ще се намалят драстично както ненужните разходи така и кражбите; Стимулиране без лихвово на всички реални сектори където се създава национален продукт - най - вече селското стопанство чрез програми за връщане на младите хора в селата. Вкарване в експлоатация на всички консервни фабрики. Когото фабриките не работят се унищожават цели региони. Това е истинската реформа за да станем Швейцария на Балканите, а не да строим магистрали и да пълним дупките с цимент- за какво - за нищо.

Добави коментар

Водещи новини