За колекционерите: БНБ пуска в обращение нова възпоменателна монета, цената ѝ - 150 лева

  • 17 май 2024 13:16

  • 522
  • 1
За колекционерите: БНБ пуска в обращение нова възпоменателна монета, цената ѝ - 150 лева
© Булфото (архив)

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от 20 май сребърна възпоменателна монета на тема „100 години лека атлетика в България“, съобщават от централната банка.

През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева.

БНБ променя цените на златните възпоменателни монети

Това е третата възпоменателна монета от общо шест за годината, според програмата на БНБ за отсичане на възпоменателни монети за 2024 г., публикувана на страницата на централната банка в интернет.

На лицето на монетата са изобразени в центъра - емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея на два реда - номиналната стойност „10 лева“, а отдолу годината на емисията „2024“, а околовръст горе - надпис „Българска Народна банка“.

На гърба на монетата в центъра са изобразени трима спортисти на фона на числото „100“, а околовръст надписи горе - „100 години“, отдолу - „Лека атлетика в България“.

Монетата ще се продава в БНБ - на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ 10.

От БНБ обясняват, че всеки клиент ще може да  закупи от касите на централната банка по една монета, независимо дали клиентът я закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай, посочват от БНБ.

Те напомнят също, че монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

Снимка: БНБ

Последвайте канала на

Владимир Василев
522 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:01

1
❤️ Г­­о­­­р­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­о­­­м­­и­ч­­­е­­т­а­ ­­в­и­ ­о­ч­­­а­к­­в­а­­т ­-­­­ X­­­1­­8­.­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини