Пламен Орешарски: Симеон Дянков е аматьор

  • 15 март 2012 09:00

  • 6708
  • 16
Пламен Орешарски: Симеон Дянков е аматьор
© Булфото

„Когато започне да се шуми около дълга на дадена държава значи нещата не са добре. Това се отразява и навън и не е добър сигнал за инвеститорите“. Така бившият министър на финансите Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 отговори на въпрос на ТВ7 как според него се управлява бюджета на държавата.

По думите му свободната част във фискалния резерв е изхарчена – в него сега има 4 млрд. лв. „Аз заварих фискалния резерв на 4,5 млрд. лв. и го оставих на почти 8 млрд. лв. Миналата година национализираха и резерва на здравната каса и той почти е изхарчен. Може да се каже, че го харчим за финансиране на дефицита. Твърдят че с тази пари били плащани стари задължения и пенсии, но това не е така“, допълни Орешарски.

В началото на мандата си финансовият министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи казва, че ще вдигне бюджета с пари от митниците и от контрабанда. Орешарски обаче определи тази теза като комична. „Повечето му тези са неиздържани. Това е нормално за аматьор, който е в начален стадии на политиката“, коментира бившият министър на финансите.

По думите му скоро ще бъде отчетено, че 8 млрд. лв. вече са изтекли, освен това се увеличава и дълга. В последните две години той е около 5 млрд. евро, а в момента страната има 6.4 млрд. евро външен дълг.

„Контрабандата също рязко се увеличи“, каза Орешарски и допълни, че решението да се вдигне рязко акциза на цигарите е било нецелесъобразно и това е отпушило контрабандата. „Тогава предупредихме, че ще се увеличи контрабандата, но не ни чуха“, оплака се той.

Според него единственият разумен вариант, за да се плати дълга е да се направи нова външна емисия.

Последвайте канала на

6708 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Долу ГЕРБ

2012.03.26 | 09:52

16
След серията скандали през последните седмици Бойко Борисов няма полезен ход. Неговият модел на управление се изчерпи. Затова и той няма полезен ход – нито в здравеопазването, нито в икономиката. Никъде. Една смяна на здравния министър би била израз на безпомощност. Самият министър на здравеопазването не знае какво прави или се прави, че не знае. Скандалите в здравеопазването са символ на неумението да се управлява. Самите чиновници крадат колкото могат и каквото могат, защото надушиха, че държавата свършва. Това е началото на Виденовата зима. Онова, което се задава, не сме го виждали от времето на Виденов – спад на икономиката, блокиране на институции, неплащане на лекарства, неплащане на пенсии, закриване на училища. Това няма да се случи веднага, защото все пак зимата мина, а лятото малко ще омекоти нещата, но все пак до края на годината ще започне да се случва. Парите на държавата свършват някъде до средата на годината през юни-юли. Оттам нататък през есента ще блокират цели системи. Трябва да очакваме огромен хаос и обществено недоволство. Някои хора вече са усетили, че средствата в държавата свършват, и всички са се накачулили и помпат последните пари, като по този начин съкращават времето до фалита. Наблюдаваме как всеки използва своето господстващо положение и се опитва да акумулира пари. Вижте динамиката на бонусите. През 2010 година въобще ги няма, а през 2011 г. се удвояват навсякъде. Това е показателно. Винаги трябва да се ориентираме по поведението на чиновника и монополиста. Те са като канарчетата в мините едно време. Ако канарчето умре – значи в мината има газ. В нашия случай, когато монополистите започнат да безобразничат, значи идва краят на парите.

2012.03.17 | 23:14

1
а лелееееееее, мани че си има комунисти тука, ами и интернационалистите се събудиха.. няма нищо по-лошо от това сам да се обречеш на робство.. и за доказателство - я отговорете, богатите хора, не в БГ, а по света, милиардерите, ЩО купуват острови, бизнес сгради, що имат по 20 къщи и по 100 коли ? колко по-лесно е да си държит парите в електронен вариант и да немаш никакви грижи. Ама хората са осъзнали, че собствеността е ключа към свободата, нищо чудно че не сме като тях, мисленето ни е като на роби, като на работническа класа - що да рискувам, държим си стотинките в банката за най-сигурно, боли ме ** за държавата и за всички останали
Сашо

2012.03.26 | 09:49

15
Хората разполагащи с паричен капитал закупуват стоки защото иначе инфлацията го изяжда, тъй като обикновено тя е по-висока от лихвеният процент. Поради това един капитал на стойност от няколко милиона изваден от обръщение (депозиран), губи по няколко хиляди единици (било то левове, долари, евро и т.н) месечно. Основно правило което всеки икономист (а и крупен собственик на капитал) знае е, че "един лев днес е по-скъп от един лев утре". Това е причината богаташите да инвестират пари, било то в ниско или високорискои портфейли, а не защото "в собствеността е свободата". Свободата е в притежанието на възможно най-ликвиден капитал, като в различни моменти от времето той има различни проявления.
Даниела

2012.03.26 | 09:47

13
Какво значи комунист? Явно компетентните хора за ГЕРБОВАЦИТЕ ,нямат никакво значение. Важното е да се лепне някому епитет. Между впрочем тези, дето доведоха идете на комунизма до абсурд, сега водят идеите на ГРОБ, не само да абсурд, а до финансова КАТАСТРОФА.Не веднъж е казвано, ГЕРБ не са СПОСОБНИ и КОМПЕТЕНТНИ да управляват , и тук не стои въпроса само за корупция и обслужване на интересите на олигарсите(това го има при всички и навсякъде, а при МУТРИТЕ най -много ), въпроса е в НЕВЪЗМОЖНОСТ И ЛИПСА НА КАЧЕСТВА В ДЕБИЛЧЕТО ДЯНКОВ.Икономическите показатели на страната ни са достъпни на страницата на минисерство на финансите , ГЕРБЕРСКИ ОЛИГОФРЕНИ!!!! Спрете да слушате като зомбирани, какво ви казват от ПАРТИЯТА-МАЙКА , а си отворете очите, даже техен специалист(шефа на КФН) им го каза ,че като пипнат Сребърния фонд, кредитния рейтинг на България ще падне много.Защо малоумницете от ГРОБ трябва да ни завличат на дъното???!!! И това кретенско недоразумение с коментара си чрез фейса: Milko Velikov , да спре да дрънка глупости и да вземе да се скрие в старческата си бърлога, че такива като него са СЪУЧАСТНИЦИ в разрушаването на България!!! До кога ще ги търпим тези НЕКАДЪРНИЦИ от ГРОБ!!!!ВРЕМЕ Е ДА ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА, ДОКАТО ИМА ШАНСОВЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ЗАТЪНЕ СЪВСЕМ!!!!
не съм комунист

2012.03.26 | 09:48

14
Мразяги комунистите ,обаче само едно ще ви кажа след Буров,Пламен Орешарски е най-добрия финансов министър на България ,но и да не забравяме че той не е комунист,беше зам.министър на Иван Костов.За мен трябва веднага да се подаде оставка Бойко Борисов и да свормира до следващите избори догодина експертно правителство,за да може да поправи грешките на МИЗЕРНИКА ДЯНКОВ,защото сега да има предсрочни избори е най глуповото нещо за България,трябва Бойко да си отиде,експертите като Орешарски и от други партий и не партийци да дойдат и да спасят България
Васко

2012.03.21 | 09:23

5
Пламен Орешарски: Симеон Дянков е аматьор............Представям значи вие комунетата какви виртуози във кражбите сте били............... хахаахахаха ебаси наглия тип.Спорят кой краде по-качествено
непукист

2012.03.26 | 09:46

12
Пич,не те знам от кои точно,платени или неплатени клакьори си,ама ключовата дума трябва да е "виртуозен",както се виде всички крадат,даже май ония в стара Европа крадат повече и от нашите,ама го минават през лобисти, PR-агенции и пр.,и май въпроса е на какви да позволим да ни го ТУРЯТ,крадци в процес на обучение,като сегашните или ония предните,научилите се.Защото както и да го гледаш,цифровите показатели на Орешарски и на Дянков са си съвсем красноречиви в полза на "комунягата".

2012.03.21 | 09:24

7
Орешарски, какво разбираш ти от финанси? Бойко каза, че катарците са се съгласили да инвестират 100 милиона евро в България само като първоначална инвестиция. А представяш ли си ако някой катарец беше отишъл на форума, а? Тогава инвестициите щяха да са поне 100 милиарда. Ето така се пълнят дупки в бюджета. :DDDDDDDDD
vanko76

2012.03.26 | 09:40

11
Дори да инвестират Боко,ще вложи всичко в мутренската банка на бившата му и край.На мръсни комунисти като Боко не вярвам и не знам как вярвате на тоя глупак.

2012.03.26 | 09:40

10
Абе Орешарски ,не знам дали Дянков е аматьор ,ама знам че "професионалисти ",като тебе го натрупаха тоя дълг ,дето сега трябва да се връща.

2012.03.21 | 09:23

6
И ти явно си чукча-писател. Кой дълг са натрупали те? Тъпака Боко ще ни завлече на дъното, за да покаже, че имаме по-малък бюджетен дефицит от Германия. Ако не осъзнаваш за какво малоумие става въпрос, не се учудвам, че си толкова тъп за да си от сектата Герб.
.

2012.03.26 | 09:39

9
Само "опозицията" шуми. И точната дума е шуми, защото само глупости дрънкат. А ако Дянков е аматьор, значи тоя трябва да е метач
ДО КОГА

2012.03.22 | 03:59

8
Начин за излизане от ситуацията и към двамата опоненти. Преминаване към еврото, премахване на лева и изравняване на стандартите със страните от ЕС. Въвеждане на електринните пари и електронното раплащане навсякъде. Данъка ДДС да се връща на потребителя при доказан годишен дохот и след платени танъци и осигуровки.

2012.03.21 | 09:22

4
електронните пари, както и всички подобни истории са измислени от еврейте, за да ни контролират, осъзнайте се.. като имаш сметка в банката, КВО ИМАШ ? цифри някакви. Като стане грешка, и без да искат ти занулят сметката, КВО ИМАШ ? близко е до акъла, че това е средство за контрол
данъкоплатец

2012.03.21 | 08:04

3
Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от 7-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк,и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
VR/46

2012.03.20 | 22:02

2
ХОРА събудете се !Нещата излизат от контрол!Сами трябва да си помогнем!!!!!

Добави коментар

Водещи новини