Фискалният резерв на България е 3,8 млрд. лв.

  • 19 февруари 2012 16:07

  • 9120
  • 35
Фискалният резерв на България е 3,8 млрд. лв.
©

Към днешна дата фискалният резерв на България е 3 милиарда и 800 милиона лева. Това заяви в ефира на БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя обясни, че от края на декември той е намалял с 1 милиард и 200 милиона лева, но това са авансови плащания за земеделските стопани и по външния дълг, които ще бъдат компенсирани през следващите месеци.

От своя страна бившият финансов министър и депутат от левицата Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 изрази тревога по отношение намаляващия фискален резерв.

"Когато останете без резерв, рисковата компонента на фискалната позиция става много висока и малки сътресения са в състояние да обърнат гладкото функциониране на икономическата система. За последните 2,5 години вътрешният дълг се е увеличил с 2 млрд., а резервът е намалял с 3-4 млрд. лева. Общо между 5 и 6 млрд. е похарчило правителството на ГЕРБ напълно безцелно", заключи Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Според лидера на НДСВ Христина Христова състоянието на фискалния резерв оказва пряко влияние на чуждестранните инвестиции в страната и нивата ни лихвите по кредитите.

По темата за Сребърния фонд, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че държавните ценни книжа са най-добрият вариант за постигане на по-висока доходност на средствата от Фонда.
"Постигнатите по този начин доходи могат да бъдат използвани за частично погасяване на външния дълг през януари 2013 година", смята Менда Стоянова.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров, инвестирането на средства от Сребърния фонд в държавни ценни книжа трябва да бъде в разумни граници. По думите му, е необходимо по-умело управление на средствата от Фонда.

Последвайте канала на

Весела Найденова
9120 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
долу ГЕРБ

2013.02.26 | 10:31

35
Това правителство, води държавата към фалит!!!Време е да се събудим!-"Национален Протест срещу безобразията в България"-17.03.2012от 11.00часа-в цяла България"!
Отчаян

2013.02.26 | 10:31

34
Толкова се радвам, че когато се зараждаше герб, аз не се поддадох и не гласувах за тях! Казвах си тия само искат да се възползват от българина, който е в безизходица... И ето сега е резултата, но то не е възползване, положението е ГЕНОЦИД!!! Виждам как народа измира всеки ден, виждам как всеки ден познатите и приятелите ми теглят една майна и бягат и емигрират! Повечето ми роднини са емигрирали вече и се обаждат да казват какъв хубав живот живеят и не могат да се начудят какво правя тук още! Обяснявам им, че искам в България да работя и творя, тук са децата ми, жена ми, имам си бизнес. Мили са ми планините и историята, искам да творя и да се развивам тук. Със всеки ден обаче бизнеса ми загива и не виждам как с тия долни мизерници начело с Боко тиквата, психопата Дянков и президент-пендел! Вече започвам да си задавам въпроса защо,ЗАЩО и какво правя тук с това малоумно управление - толкова зле никога не е било. Тази седмица, ще трябва да уволня двама души, понеже не мога да си позволя да им плащам..... на фона на това, чета статии - "Имаме най-благоприятен бизнес климат" имали сме най-ниски данъци и прочее. Глупостиииииии! Кажете ми защо да оставам тук?????
Драгомир

2013.02.26 | 10:30

33
Ей, малък политически плужек такъв. Да ви имам и жалките юношески утопични-политически организацийки. Измирането го е имало и ще го има, въпросът е дали ти го виждаш и кога по-акуратно го виждаш. Ще се научите, преди да плюете, да имате адекватни, разумни аргументи, а не да словете под емоционална насита.
долу ГЕРБ

2013.02.26 | 10:29

32
Господине,трогна ме вашата история, много българи са във вашето положение че и по-лошо, не се предавайте!!!Трябва да излезнем на улицата,трябва да протестираме,трябва да свалим тази престъпна групировка която управлява България!
Вологес

2013.02.26 | 10:29

31
Общонационален бунт и предсрочни избори са единственото, което може да спаси България от крайна разруха поради две причини! Първо - да се изрине герберската пасмина и второ, но по-важно, е да видят тези, които ще ги наследят, че народа вече няма да прощава на безродниците! Разберете, ако чакаме редовните избори, само се обричаме на същото статукво, без значение кой ще ни управлява след това!
Даниела

2013.02.26 | 10:27

30
Имате ли грам мозък в главата си, фенове герберески?! Да, трябва да си ходят, не само зАради това, че са корумпирани(корупция има навсякъде) ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ, ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ, ЗАЩОТО ТЯХНАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ Е И АРОГАТНА, ЗАЩОТО ВЪРШАТ ГЛУПОСТ , СЛЕД ГЛУПОСТ И УНИЩОЖИХА СРЕДНАТА КЛАСА, НАКРАЯ ЩЕ ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ САМО КРАЙНО БЕДНИ, ОЛИГАРСИ И МИЛИЦИОНЕРИ.ИСКАТ ДА НАПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА С ГЛОБИ, И ТО ЗА БЕЗУМНИ НЕЩА, КАТО ЗАТРИВАТ ФИРМИТЕ, СЕКВАТ И ДАНЪЧНИТЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ, ТИ ОСЪЗНАВАШ ЛИ ГО ТОВА, БЕ БАТ ВЕСКО ЛИ , КОЙ СИ.
долу Бойко

2013.02.26 | 10:26

29
Платените герберасти, пак се развихриха!!!Явно добре си живучкат, при това мутренско тоталитарно управление!Нормален свободомислещ човек, няма как да скача в подкрепа на престъпна клика, която 3години не спря да източва държавата!Сега тези престъпници,посягат и към Сребърният фонд,нашите пари за пенсии!!!Време е да се сложи край на това безобразие!

2012.02.20 | 21:12

3
Абе това е сайтче за изперкали - айде на протест - да върнем обратно Сергейчо ,Ахмедката и Монката ??????
Даниела

2013.02.26 | 10:26

28
Защо намалява държавния резерв? Защото няма постъпления, а само се харчи от него за магистрали. Защо няма постъпления? 1.Защото ГЕРБ изтикаха от бизнеса фирми като Еко метали , които освен, че бяха осигурили много работни места, а и внасяха милиони данъци в хазната(СПРАВКА ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР , ГОДИШНИ ОТЧЕТИ).2.Защото буквално затриват дребния и среден бизнес -гръбнака на икономиката(50000 ФАЛИРАЛИ МАЛКИ ФИРМИ, ПО СРЕДНО 10000 лв данъци годишно , половин милиард по-малко в бюджета) 3.Лобирайки със закони, изтиквайки фирми, оставят само свои олигарси, които на всичко отгоре не плащат нищо(ЛУКОЙЛ, "ГОЛЕМИЯ" БИЗНЕСМЕН, ПРЪВ ПРИЯТЕЛ НА БОКО -КИРО КИРОВ ОТЧИТАТ ЗАГУБИ???(СПРАВКА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР). Всички останали политически партии, въпреки, че и те са били корумпирани, оставяха , както се казва, фирмите да дишат, и съответно да внасят приходи, НО МУТРИТЕ СА СИ МУТРИ, ТЕ СА СВИКНАЛИ САМО ДА РЕКЕТИРАТ , БЕЗЦЕРЕМОННО , СЪС СИЛА ДА ПРИСВОЯВАТ, И ПОНЕЖЕ СА И НЕГРАМОТНИ СЪСИПВАТ ВСИЧКО.

2013.02.26 | 10:21

27
Мъка. Минус 7 милrарада и насреща една заличка, и 18 км магистрала. Дето беше готова на 40%. И музей на социалистическото изкуство. Забравих за няколко хиляди изрязани ренти по разни стометрови отсечки от най-разнообразни обекти из страната. Най-вече частни и общински, ама хайде. Като копнете шеста първа копка на завода за боклук в София, пак ще ви го призная. Става очевидно, че наследството не е било лошичко. Даже напротив. Тия от РПУ-то се окъпаха в пари. Ама чужди. Герберите, не ви е срам, както вика вожда ви. Наглеци.

2013.02.26 | 10:19

26
Не, повече няма никакво време, защото няма пари. Единственият изход от тук нататък е да се увеличават цените на всички акцизни стоки, за да се пълни бързо приходната част на бюджета. Може би ще се посегне и на всички комунални услуги - ток, вода, парно, смет и т.н - за каквото се сетите! Ще бъдат използувани всички дребни хитринки, за да се увеличи тежестта, плащана от обикновеното население, като ще му се "пее" все същатата мантра/може и на санскритски/ - криза е, няма как, вижте какво става в Гърция..Смешно и обидно за един толкова интелигентен народ като българския))) Призовавам всички привърженици на Герб да започнат сериозно да си задават въпроси: Защо наистина през последните три години уж "режем", съкращаваме някакви разходи, а в действителност разходната част на бюджета расте ли расте, а приходите катастрофално намаляват? Вижте един прост пример: Вихрещата се контрабанда за три години роди един огромен поток от пари, които всеки уж ги знае, но никой не повдига въпрос какво е следствието от това? Ами вижте - парите никога не се връщат в бюджета, те са в определени кръгове и в един момент трябва да се изперат! Как става ли? Вижте го средния и малък бизнес: Стотици и вече хиляди фирми излязоха от строя, защото свежите пари, които конкурират дейността им не могат да бъдат спрени по никакъв начин. Ти си теглил легален кредит, плащаш лихви, а мутрата ти се смее и те замеря с пачки и ти взема бизнеса с арогантност и безнаказаност Резултатът е плачевен, защото той продължава да не плаща - защото така му харесва, недосегаем е, платил си е. Бюджетът прогресивно се "издънва", полицията не закача "правилните" хора, отчитащи се по строга процедура и..народът бърка в изтънелия си джоб все по-дълбоко, за да компенсира кражбите от приближените на властта))) Просто и прозрачно, само че инатът на тези, които са повярвали на Боко някак си ги засрамва, някак си е обидно да си признаят колко са били заблудени, а май и излъгани в далечната 2009! Това е положението..Преди да започнете отново да пеете "Бойко е велик" - спрете и се огледайте какво е станало около вас през трите години...
герб-КОМУНИСТИ

2013.02.26 | 10:17

25
По-големи и тъпи ШУМКАРИ като герберите-НЕ Е ИМАЛО СКОРО! Докато ония от 9септември ИЗБИХА ЦВЕТА на НАЦИЯТА.наследниците им ог герб я ПРОКУЖДАТ ОТ БЪЛГАРИЯ! И какво ще остане тук:само шумкари(бсп.сдс.ндсв.герб) . цигани и турци! ВИЕ ПРОДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ!
Anti-GERB

2013.02.25 | 20:26

24
Всеки ден гледам как все повече се увеличават отрицателните и негативни коментари спрямо това крадливо племе ГЕРБ и се чудя защо ги търпим още и им позволяваме да източат до "0" резерва ни и след мандата им да си избягат със парите на народа и да ни оставят да мизерстваме още повече от сега. Давайте да се събираме и да ги сваляме от власт тези паразити ,да се обединим като сплотен народ и да ги смачкаме на площада !!! Трябва да има вече промяна след 22 години кражби и лъжи ,ще се радвам ако публикувате форуми и фейсбук фрупи за Анти правителството и за борба срещу управляващите за да се организираме там .

2012.02.25 | 23:04

16
фейсгрупи"Национален Протест срещу безобразията в България""Не желая Бойко Борисов за Премиер""Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ" . "ГЕРБ - ОПАСНА ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ" .
Даниела

2012.02.20 | 22:37

10
Мисля, че се подготвя такъв на 17.03.2012
STOP THE RED PR!!!

2012.02.20 | 22:37

9
Е как няма да се увеличават като вашите работодатели комунисти ти наемат още хора да пишат?! Скоро и аз бях на интервю за такава работа в пресцентъра на БСП срещу румънското посолство - 500-700лв на месец, за да плюеш правителството и да правиш фелацио на сър Гей... Забавлявате ме искрено :D:D:D

Добави коментар

Водещи новини