Стоян Мавродиев: Българската банка за развитие е с двойно по-голяма печалбата

  • 21 март 2019 18:26

  • 509
  • 0
Стоян Мавродиев: Българската банка за развитие е с двойно по-голяма печалбата
©

Когато поех ръководството на Българската банка за развитие си поставих за цел, тя да се превърне в модерна банка за развитие. Преди това тя не беше достатъчно активна. Пожелах си да увеличим ресурса ѝ и тя да стане водеща. Това каза изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите му банката разполага с доста сериозни ресурси към този момент.

„Банката отбеляза безапелационно най-силната си година от 20-те години на своето съществуване. Привлякохме над 1,7 млрд. евро ресурс от други банки за развитие и без държавни гаранции. Това е доверие на постигнатите резултати и стабилния растеж. Имаме постоянно нарастващ кредитен рейтинг според световни рейтингови агенции. Това е най-добре капитализираната банка“, похвали се Мавродиев.

Водещият отбеляза, че има критики, че банката подпомага само едрия бизнес. Мавродиев отрече и каза, че това е фалшива новина. Той изнесе данни, според които над 90% от целия кредитен ресурс на банката е отишъл за малки и средни предприятия. „Това показва тенденциозност и опит за манипулации на фирми, които не са получили ресурс от нас“, подчерта той.

„Това, че сме държавна банка не значи, че не трябва да сме печеливши“, продължи управителят на Българската банка за развитие.

„През последната година печалбата ни е двойно по-голяма, около 40 милиона лева. Това е добре за българския бизнес и за българската държава. Планът „Юнкер“ в България се случва през Банката за развитие“, каза още Мавродиев.

Мая Йорданова
509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини