С лихви събират неправилно дадена държавна помощ

  • 28 септември 2015 08:54

  • 1183
  • 0
С лихви събират неправилно дадена държавна помощ
© Булфото

Неправомерно получена държавна помощ ще се връща на държавата заедно с лихвите, а след решение на съда и с получени печалби от нея. Това предвижда проект за нов закон за държавната помощ, предложен от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане.

Ако сумите не влязат доброволно в хазната, НАП ще ги събира принудително чрез запор на сметки или продажба на имущество на получателя. За такъв пък вече ще се счита не само този, който получава пряко помощта, а и всички компании, които имат пряка полза от нея.

Проектът предвижда и глоби до 10 000 лв. за получатели, ако са подали подвеждащи данни, за да вземат помощта. Глоби до 20 000 лв. пък ще се налагат за органите, разрешили неправомерна помощ. Разрешена без условия остава държавната помощ със социален характер или за преодоляване на последиците от бедствия и други извънредни събития, пише „24 часа“.

Допустима ще бъде и финансова помощ от държавата за насърчаване развитието на изостанали региони, както и за дейности от интерес за ЕС. Условие е обаче и тази помощ да не засяга общите икономически и търговски условия така, че да накърни общия интерес.

Междувременно лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви в неделя пред Нова телевизия, че е възможна актуализация на бюджета за 2015 г. Според Димитров тя се налагала заради спешни разходи заради състоянието на енергетиката, бежанците и искани увеличения на заплати.

Той смята, че в “някои сектори има сериозно напрежение, което ще ескалира следващите месеци”. Димитров съобщи, че е водил разговори с министър Владислав Горанов по темата, но не каза подробности.

Запознати с плановете на финансовия министър смятат, че засега актуализация не се налага.

Константин Тодоров
1183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини