Кабинетът прави регистър на данъчните нарушители

  • 19 септември 2015 07:04

  • 1492
  • 2
Кабинетът прави регистър на данъчните нарушители
© Novini.bg

Изготвяната от цели 13 институции единна стратегия за повишаване на събираемостта на приходите и изсветляване на сивата икономика се оказа поредният документ, изобилстващ от общи приказки.

Аналитичната част на стратегията, която обхваща период от 3 години, не изхожда от анализ на конкретни данни, а представлява размишления по принцип за различните проблеми пред събирането на данъците и борбата със сенчестия бизнес. Също толкова общи са и обещаваните мерки за изпълнение на стратегията до 2017 г. Това става ясно от публикувания на сайта на финансовото министерство проект на стратегията. Очаква се документът да бъде внесен в МС до средата на октомври, като приемането му е в изпълнение на критики от ЕК критики за липсата на системен подход за спазване на данъчното законодателство у нас.

Крайният резултат е изключително кратка и неподкрепена с почти никакви данни аналитична част. В раздела за справяне със сенчестата икономика има данни за един-единствен показател - дела на сивата икономика. НСИ мери сенчестия бизнес у нас на 13% от БВП (данни за 2013 г.) срещу 33% по оценка на Световната банка за 2012 г. и 32% от БВП по оценка на Европейската комисия (отново за 2012 г.). Според авторите на анализа преобладаващата част от сенчестата икономика у нас се дължи на недекларирана заетост, като повече подробности не се съобщават. Не се поставят никакви измерими цели за следващите 3 години, мерките са съвсем общи - увеличаване на разкриваемостта на нарушенията, намаляване на обществената търпимост и др., пише "Сега".

В областта на повишаване на събираемостта на данъците кабинетът е обяснил какво означава данъчно несъответствие - размерът на укритите или декларираните, но неплатени данъци, но няма оценка при кои видове данъци този проблем се оценява като най-сериозен. Тук изобщо няма числа. В частта на намаляване на разходите за спазване на законодателството се уточнява лаконично, че времето за плащане на данъци у нас е високо - 454 часа годишно на данъкоплатец.

Срещу това стратегията обещава приемане на нови закони и подзаконови актове и създаване на нови регистри и електронни услуги. През 2016 г. МФ обещава да напише изцяло нов закон за акцизите. Наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти също ще прерасне в нов закон. НАП и митниците ще правят през 2016 г. електронен регистър на констатираните нарушения и издадени актове за тях. До края на 2015 г. НАП трябва да е готова и с нова стратегия за управление на риска. С цел подобряване на събирането на просрочени вземания МФ ще е готово още тази година с информационна система за задълженията към бюджета, която ще събира данни от НАП, митниците и общините. В НАП ще се правят и специализирани екипи за компютърни разследвания. За намаляване на административната тежест пак се обещава по-добър обмен на информация между институциите, повече е-услуги и регистри ще има и в НОИ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1492 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.09.28 | 08:57

2
много институции много , а всички Те са наклякали около кацата с данъците , е как ще са нормални нещата като Те изплюскват ВСИЧКО , как да има за пътища за училища за земеделие за почистване и поддръжка на градове и села , как ? какво ли не измислиха за плащане вече, и не напълниха ли търбусите Си ? не, още и още и още измишльотини за ограбване на труда , нали са заети по цял ден ТОВА да мислят хем да откраднато хем да му викат закон
гост

2015.09.19 | 10:18

1
Проверете фирма "Вариант Петров ООД" гр. Шумен,там много рядко издават касови бележки.

Добави коментар

Водещи новини