Черен вторник на тихоокеанските борси

  • 09 август 2011 10:13

  • 2876
  • 0
Черен вторник на тихоокеанските борси
© gettyimages

След "черния понеделник" на световните фондови борси дойде "черният вторник", пише Интерфакс.

Азиатските акции продължават да се сриват, петролът е в свободно падане, а цената на златото бележи нови рекорди. Катализатор за срива е понижаването на рейтинга на САЩ от страна на Standard & Poor's. Мнозинството от борсовите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион падат по време на търговете във вторник след спада на пазара на ценни книжа в САЩ, който подкопа доверието у инвеститорите, като достигна най-ниската си стойност от три години. Основният фондов индекс на региона MSCI Asia Pacific падна с 4,9% - до 116,84 пункта. Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 2,46%, южнокорейският Kospi – с 6,02%, хонконгският Hang Seng - с 6,01%. В същото време австралийският S&P/ASX 200 се покачи с 0,19%. "Страхът расте, казва анализаторът от Ausbil Dexia Ltd. Пол Ксирадис. - На пазара цари безпокойство заради ситуацията в САЩ, Европа и Китай, но това според мене е, класическа разпродажба на акции".

Фондовите индекси в САЩ завършиха сесията със значително понижаване на фона на увеличаващите се страхове на инвеститорите заради песимистичните изгледи за излизане от кризата след първото в историята на държавата понижаване на рейтинга. "Разпродажбите са свързани с паниката – отбелязва анализаторът от Raymond James & Associates Джефри Саут. -Няма основателни причини за такъв срив. Няма основания за нова рецесия. Имахме добри отчети. Не е време за паника. Сега трябва да накараме парите да работят".
Падането на фондовия индекс Standard & Poor's 500 постави рекорд от падането на ценните книжа през 2008 г. Всичките 10 подиндекса на S&P 500 завършиха с тръжните сесии с понижаване.

"Няма причини да слагаме каруцата пред коня, - обяснява главният инвестиционен директор на Fifth Third Asset Management Кит Уиртц. - Да, на пазарите цените паднаха, но има и голям елемент на емоция. Има и голяма доза неопределеност. Инвеститорите вървят по линията на най-малкото съпротивление. Става дума за ценни книжа". Dow Jones Industrial в понеделник падна с 5,55%, Standard & Poor's 500 с 6,66%, Nasdaq Composite с 6,9%.

В понеделник цената на златото за пръв път надмина $1700 за тройунция, но този рекорд не се задържа дълго. Фючърсите за декември поставиха нов исторически максимум във вторник, като отбелязаха $1750 за тройунция, на фона на срива на фондовите тържища и бяготство от риска. Благородният метал поскъпна с 45,60 (2,66%) - до $1758,80. от началото на 2011 г. стойността на златото се вдигна с 22%, като за изминалата седмица покачването е с 5,6% .

Петролът продължава да пада заради увеличението на запасите. Септемврийските фючърси на електронните търгове на стоковата борса в Ню Йорк паднаха с $2,81 (3,46%) до $78,50 за барел. "На този етап не виждаме признаци за възвръщане на доверието на потребителите към американската икономика, ситуацията надали ще се промени към постепенно увеличаване на цените, твърди Дейвид Ленъкс от Fat Prophets. - Рецесията може да понижи потреблението и това ще натисне цените".

Валутните пазари, както и всички останали, потвърждават резкия спад на интерес от страна на инвеститорите на фона от опасенията от втора вълна на криза. Швейцарският франк и японската йена се вдигнаха във вторник благодарение на търсенето на активи от "тихите води". Еврото се повиши до $1,4235, като на 8 август европейската валута се търгуваше за $1,4179. спрямо йената еврото падна от 110,22 до 109,93. Доларът отбеляза спад спрямо японската валута от 77,77 до 77,22 йени. Американската валута се търгуваше за 75,18 швейцарски сантима за 1 долар, като предишния ден бе постигната стойността 74,98 сантима. "Динамиката евро/доллар е състезание на неудачници: доларът е притиснат от понижаването на рейтинга на САЩ, еврото е повлечено от страхове от дълговата криза в еврозоната", - отбеляза Юнити Ишикава от IG Markets Securities Ltd

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2876 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини