4,2 млрд. лв. са усвоени по европейските оперативни програми за 2012 година

  • 21 септември 2012 16:20

  • 1482
  • 0
4,2 млрд. лв. са усвоени по европейските оперативни програми за 2012 година
©

4,2 милиарда лева са усвоените средства по европейските оперативни програми за 2012 година, като до края на годината ще бъдат подписани договори за още около 800 милиона лева.

Това съобщи в Кърджали министърът по управление на средствата от ЕС Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, който участва в икономически форум с местния бизнес и представители на държавните структури и местната власт.

Очакваме европейските пари като дял от бюджета да достигнат 15 процента, каза министър Дончев.

Той очерта и очакваните параметри за усвояване на средства по европейските програми за 2013 година. По думите му се очаква да бъдат подписани договори за 8 милиарда лева, а заедно с националното съфинансиране тази сума може да нарасне на 18 милиарда по всички оперативни програми.

Ние инвестираме в проекти, които носят ползи и на останалите европейски държави - това е ключът към успеха, коментира Дончев пред журналисти. Според него аргументи като „ние сме бедни, дайте пари" не вървят при договарянето. „работи аргумента „ние имаме нужда от тези пари, защото трябва да създаваме стойност и за нас, и за вас", подчерта Дончев.

Той изнесе данни от класация на общините по критерии усвояемост на средства по европейските програми, като подчерта, че тя няма особена връзка с това колко е голяма съответната община. Класацията води София с половин милиард лева, следвана от Бургас с 300 милиона и Габрово с 200 милиона лева. Кърджали заема 23 място в тази класация с одобрени 25 проектни предложения за около 42 милиона лева, 39 милиона от които са безвъзмездна финансова помощ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1482 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини