Томислав Дончев:Еврофинансирането е една жестока, но ефективна система

  • 03 септември 2012 08:12

  • 545
  • 0
Томислав Дончев:Еврофинансирането е една жестока, но ефективна система
©

Министър по усвояване на европейските фондове Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник заяви, че той е от съвсем скоро в Перник, но задачите, които трябва да се свършат там са няколко - по отношение на започването на учебната година и по отношение на хората, които са останали без покрив над главата. "Има някъде около 200 човека, които не са имали собственост и няма как да се търси начин те да бъдат обезщетени. Разчитам да се присъединят още доброволци, търсим и строителни специалисти, които да ръководят работата на терен. Принципно държавата няма ангажимент да обезщетява частния собственик, но понеже става дума за беден край, ние няма как да откажем финансова помощ", заяви още той в ефира на БНТ.

Инвестирани са около 15 милиона лева в Перник и региона, необходими са горе-долу една четвърт още от тях, поясни Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

"България има възможност, ако някъде има икономии да бъдат пренасочвани към други области. По всяка от оперативните и структурните програми има списък от резерви проекти, към  които ще бъдат насочени тези европейски пари", категоричен е министърът по усвояването на еврофондовете. 

Запитан за основните теми за които са разговаряли с Жозе Мануел Барозу са били програмата "Европа 2020". "Не е важно какъв ресурс ще бъде концентриран за реализирането на европейските ни проекти. Парите са важни, но изключително важни са правилата за изразходване на средствата. Всяко евро се изразходва за постигане на целите по финансовата програма "Европа 2020". Има ясен механизъм за какво и по какъв начин трябва да се изразходват парите и същевременно трябва да текът реформи"каза още той.

Дончев коментира, че правителството иска да има изключително ясни индикатори, които да им показва кой си е свършил работа и кой не е. 

"Европейското финансиране е една жестока, но много ефективна система. Ако много си сгрешил може да се наложи да върнеш всичките пари за обществени поръчки. От тук нататък все повече ще се повдига въпросът какъв е ефектът от всеки похарчен лев", заяви той.

Последвайте канала на

545 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини