Кабинетът ще опрости стотици милиони "грешки на растежа" при европроектите

  • 06 ноември 2016 06:15

  • 5292
  • 7
Кабинетът ще опрости стотици милиони "грешки на растежа" при европроектите
© Novini.bg

Българският данъкоплатец за пореден път ще плати сметката заради корумпирани и неграмотни чиновници, крадливи фирми изпълнители и "липса на опит" с еврофондовете. Правителството обяви, че ще опрости на закъсали общини 80% от т.нар. финансови корекции - суми, които те трябва да връщат по европроекти, защото са допуснали нередности и злоупотреби.

Става дума за общо над 300 млн. лева, става ясно от стенограмата на заседанието на МС в сряда. От нея се разбира, че бюджетът ще поеме финансовата тежест, защото конкретните извършители на нарушенията не можели да бъдат назовани и наказани.

Друго абсурдно обяснение е, че досега кметове, общински чиновници и фирми изпълнители са се учили да усвояват парите от ЕС и това били грешки на растежа. Финансовите корекции обикновено са налагани заради корупция и измами при изпълнението на проекти - с подставени фирми, раздути разходи и т.н. Има случаи на общини с малки бюджети, които директно биха фалирали, ако трябва да върнат част от средствата, с които е изградена скъпа инфраструктура - например ВиК мрежа. Затова правителството решава, че държавата трябва да поеме 80% от тежестта, а съответната община - другите 20%.

Повечето проекти с нередности са по програмите "Околна среда", "Регионално развитие" и Програмата за селските райони. "Това са стари корекции, в голямата част от стария програмен период, при които е абсолютно невъзможно да се индивидуализира вината - каква е вината на бенефициента, каква е вината на управляващия орган и каква, например, е вината на несинхронизирано навреме законодателство", обяснява вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на заседанието. От думите му излиза, че някои са се облажили от европарите, после нарушенията са били разкрити и са наложени "финансови корекции", но тъй като никой не търси конкретните нарушители, сметката ще я плати бюджетът, т.е. българските данъкоплатци.

"Това решение съдържа елемент на морален хазарт, в смисъл че дава сигнал, че всеки може да греши и след това някой ще плати сметката", признава министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва. И посочва, че досега всички участници в усвояването на еврофондове са се учили, но вече са натрупали опит и повече опрощавания няма да има.

"Това е еднократен акт, който решава детските болести от стария програмен период", изтъква и вицепремиерът Дончев. "И много внимателно, Дончев, трябва да се следи оттук насетне - като се има предвид, че общините изключително много от години го говорят, още от предишния мандат това са го поставяли като проблем, и на срещата със сдружението на общините, която проведохме, поехме този ангажимент, но да не остават с впечатление, че така ще продължава", казва премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Финансови корекции най-често се налагат след одити на Сметната палата, ревизии на финансовата инспекция или проверки на ОЛАФ - Европейската служба за борба с финансовите измами. Преобладават нарушенията, свързани с обществени поръчки. Големият проблем е, че ако не настъпят радикални промени в работата на администрациите и на съдебната власт, нарушителите и занапред ще си останат анонимни и безнаказани. Което означава, че може пак да се наложи бюджетът да плаща за чужди грехове.

Засега не е ясно точно какви суми ще бъдат опростени на общините. Към април наложените финансови корекции на общините по европрограми бяха за близо 330 млн. лв. Местната власт е била санкционирана с най-много пари за нарушения по оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013" - общо 196 млн. лв., а финансови корекции са били наложени по 233 проекта, пише в. "Сега".

По оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013" общият размер на наложените индивидуални финансови корекции беше над 106 млн. лв. По Програмата за развитие на селските райони замразените пари, част от които кметствата трябва да възстановяват, надхвърлят 25 млн. лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5292 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
бойко педала

2017.01.24 | 15:16

7
Сбогом курви от Герб, днес е последния ви валс и началото на края на скапаната фашистка организация .
Цвети

2017.01.24 | 15:16

6
Омерзена съм от безхаберието на управляващите ! Докато такива малоумници са на власт- България ще е бедна и народът ще гладува.

2017.01.24 | 15:16

4
Няма такава държава!!!!

2017.01.24 | 15:16

5
то няма въобще има все още територия БЪЛГАРИ.
я

2017.01.24 | 15:16

3
метод за създаване на капиталисти , а можели да обяснят как тея новосъздадени ще продължат да работят ? създавате чудовища а се чудите защо ви мразят , или си мислите че ;законите; за сигурноста и дисциплинирането ще смачкат основателното недоволство ? промени в конституцията за облекчаване на ;бизнеса ; ? а
Каро

2017.01.24 | 15:15

2
Карай бе важното е лентички да има за рязане сметката все ще се намери кой да я плати.
:)

2017.01.24 | 15:15

1
К'во стана ве? нали уж ша съ борим с кражбите и корупцията?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини