Собствениците няма да съфинансират обновяването на жилищата си

  • 10 декември 2014 10:55

  • 8038
  • 5
Собствениците няма да съфинансират обновяването на жилищата си
©

Със 180 млн. евро от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат финансирани мерките за енергийна ефективност в жилищния сектор, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на първия комитет за наблюдение на програмата.

С тези средства ще бъдат финансирани изцяло обновителните дейности във всички многофамилни жилищни сгради, освен панелните и ЕПК. Обновяването на сгради, строени по този способ, ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет, поясни заместник-министърът.

През новия програмен период собствениците няма да съфинансират обновяването на техните жилища, подчерта Деница Николова.

Националната програма за обновяване на многофамилните жилищни сгради е изцяло финансирана със средства от оперативната програма и националния бюджет, допълни тя. Разработена е процедура, с която от националния бюджет да бъдат допълнени необходимите средства за осигуряване на 25% съфинансиране от страна на собствениците, които вече участват в проект „Енергийно обновяване на българките домове“, така че да няма неравностойно третиране на бенефициентите, каза още Деница Николова.

Приоритетната ос на ОПРР 2014-2020, по която ще се изпълняват проектите на 28-те малки града, ще бъде финансирана при определени условия, съобщи заместник-министърът. Трябва да е ясно какъв тип дейности ще бъдат финансирани с разполагаемите по оста 90 млн. евро и какъв проблем ще бъде решен с тях. Мерките трябва да бъдат съобразени с изискванията и регламентите на Европейската комисия, подчерта тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8038 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Красимир

2015.01.22 | 13:31

5
Не може да бъде написано по неразбираемо. Аз човек който претендирам да съм грамотен и образован тъй не можах да разбера какво се казва на тая пресконференция. Разбирам, че няма да се санират панелните блокове и ЕПК, които са може би 90% от тези сгради. Значи тези пари ще се хвърлят в нищото и собствениците на панелни сгради и ЕПК пак ще си ги санират за своя сметка, а парите ще изчезнат както винаги в приятелски фирми които съвсем случайно ще спечелят търговете за извършване на дейността. Майната им на всички управляващи.
desi

2015.01.15 | 13:47

3
Що така бе човек? От това което пише аз разбрах, че с европейски пари ще се финансира санирането на монолитните сгради, а с държавни пари панелките и ЕПК. Според мен е това, а ако греша моля някой да поясни.
ivan

2014.12.29 | 11:24

1
e to GERB taka usvoqvat evro fondovete
Маринела

2015.01.15 | 13:49

4
Простаци мръсни , взехте ни къщите и ни натикахте в панелките , поне поемете малко отговорност за това и ги санирайте за ваша сметка !

2015.01.15 | 13:45

2
КОЙТО СЕ НАБУТАЛ, НАБУТАЛ.

Добави коментар

Водещи новини