Петър Чобанов: Междуведомствена комисия ще одобрява европроектите

  • 01 декември 2013 16:46

  • 2310
  • 12
Петър Чобанов: Междуведомствена комисия ще одобрява европроектите
©

Няма да претърпим европейски санкции, ако въведем 20% такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи. Това заяви финансовият министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас, предава "Дарик". По думите му засега допълнителните пари, които ще влязат в хазната, ще бъдат предназначени за допълнителен буфер, освен ако законодателят, т.е. парламентът, не реши друго.

Всеки данък или такса е посегателство. Не, че е финансов ресурс, печалба, приходи и т.н., но в случая мисля, че самият финансов резултат, който се реализира, позволява налагането на подобна такса. Не вярвам да бъдем санкционирани, тъй като имаме примери и от други страни за налагане на подобен вид такса, за да бъдат ограничени получили се в определен сектор свръхпечалби", заяви министърът.

По отношение на това как ще се използват парите - към момента това, което имаме разписано е ясно и категорично, че те ще попадат в бюджета, допълни той. Оттам нататък ако бъде измислен механизъм, през който те да се връщат в НЕК, би могъл да се и приложи на практика, но това ще изисква съответни нормативни промени, каза още Чобанов.

Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас бе категоричен, че въпреки наложените санкции от Брюксел за ОП „Околна среда", бюджетът за тази година може да бъде изпълнен в актуализирания му вариант. През януари или февруари ще има готов списък с проекти, които могат да кандидатстват по програмата за растеж от 500 млн. лева,  заяви финансовият министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас, който изрази увереност, че до този срок общините ще имат готови проекти.

Окончателното одобрение за проектите ще бъде от Министерския съвет, но преди това ще преминават през ситото на междуведомствена комисия с участието на Националното сдружение на общините. Първият етап ще е на ниво областни управители.

Чобанов е категоричен, че проектите ще могат да се изпълняват в срок от една - две години и ако формулата се окаже успешна, подобен фонд ще има и следващата година.

„Към момента се очертават седем основни критерия по отношение на тези проекти - дали е насочен към генериране на растеж, дали е насочен към устойчиво развитие на регионите, възможности за генериране на работни места и доходи и повишаване на конкуретноспособността на икономиката. Те съответстват и на тези, които са посочени така или иначе в Закона за бюджета. Към тях добавяме доколко бенефициентът е в състояние да изпълни този проект, дали адекватно е определил необходимия финансов ресурс за изпълнението на проекта и дали целите на проекта съответстват на резултатите, които самият бенефициент посочва, че ще изпълни", каза финансовият министър.

"По отношение на структурата - има три нива на действие, допълни той и уточни: "Първо, т.нар. национални координатори, които са областните управители и сдружението на общините, тъй като те ще имат възможност да подават идеи за проекти, т.е. не идеи, а самите проекти, разработени в необходимия вид. Оттам нататък ще има един междуведомствен съвет, който ще се състои от няколко министри и председатели на сдружението на общините. Там ще се събират проектите и в зависимост от характера на проекта. Съответното министерство, което провежда този тип политика, ще има възможност да извърши оценката на проекта по посочените критерии, като ще има скала на оценяване и така ще се получава един резултат във вид на определен брой точки", каза министърът.

Чобанов отхвърли идеята националното съфинансиране по еврофондовете да е до 50%, защото това ще насочи целия свободен ресурс от бюджета към тези проекти и няма да позволи на страната ни да има национална инвестиционна програма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2310 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2013.12.03 | 09:03

12
Чичо,Чичо,Къде е Батко? Ъъъ,Чичо,Чичо аз Министър ли съм? Чичо,Чичо аз ще слушам за да ме обичат хората Чичо,Чичо, Капанов ли ми прави Прическата?
КАКА

2013.12.03 | 09:03

11
след нина културата ...тоя...абе тия на капан ли са хващани,,,,измийте си поне зъбите .....гадост...

2013.12.02 | 20:36

6
на теб като ти свършиха в устата изми ли я

2013.12.03 | 09:03

10
Цяла тумба гримьори са се втурнали да дадат добър външен вид ва Чобанов но резутата е това което виждате на снимката
OSTAVKA

2013.12.03 | 09:02

9
До 1 - Е Как къде го намериха тоя? Не се ли сещаш сам?Там има и други с такива физиономии но ги държат под ключ
Бъргарино Събуди СЕ

2013.12.03 | 09:02

8
С Чобанов Мафията Удари в 10-ката,Министър на Финансите Олигофрен,на Тоя празен лист да му дадеш ще се подпише десет пъти и няма да разбере

2013.12.02 | 20:37

7
ма къде го намериха тоя убавец бе?
sereGEI

2013.12.02 | 20:36

5
МНОГО ТОЧНО ИМЕ ЧОБАН-ИСТИНСКИ

2013.12.02 | 11:38

4
С тая нова веи такса ще си напълянт партийната каса, а веитата ще увеличат цената, за да си я избият

2013.12.02 | 10:05

3
където намериха предния гей с очилцата

2013.12.02 | 10:05

2
Та аз се надявах да ми увеличат доходите, а то накрая - заеми да изплащам.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини