Дончев: 2015 г. няма да е нулева за европейските програми

  • 03 декември 2014 14:41

  • 2241
  • 2
Дончев: 2015 г. няма да е нулева за европейските програми
©

2015 г. няма да е нулева за европейските програми. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на блиц контрола в Народното събрание.

"България реално е предоставила на Европейската комисия за одобрение всички оперативни програми. Към момента имаме одобрена една оперативна програма - "Развитие на човешките ресурси". Ще бъдат положени всички усилия от тук нататък програмите да бъдат одобрени колкото се може по-скоро", заяви Дончев.

Вицепремиерът уточни, че програмите, които не са одобрени до края на 2014 г., подлежат на одобрение едва през юни 2015 г. Това създавало опасност първото полугодие на следващата година да няма въобще европейски плащания. "Разчитам поне половината от оперативни програми да бъдат одобрени до пролетта на 2015 г. Амбицията е отворени схеми и плащания да има през първото полугодие на следващата година", посочи той.

Дончев увери, че е разработен и алтернативен сценарий, според който дори одобрението на някои от програмите да се забави, някои от схемите ще бъдат авансово финансирани със средства от бюджета. Дончев уточни, че ако това стане, средствата ще подлежат на реимбурсиране от ЕК във второто полугодие на 2015-а.

Имаме шанс изгубената година да е само една, каза Дончев. Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник заяви, че Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН) за новия програмен период 2014 - 2020 се разработва в момента и все още не е готова. Той уточни, че ще бъдат направени промени в много детайли. По думите му неработещата система няма да е пречка за отваряне на схеми по оперативните програми. Разчитам в средата на 2015 г. да имаме функционираща система, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2241 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
kkk

2014.12.04 | 04:28

2
Господа депутати и министри ........ повръща ми се от ВАС

2014.12.03 | 23:50

1
хидроцефал

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини