Дончев: Текстът на Закона за еврофондовете е готов

  • 10 юни 2015 21:56

  • 1448
  • 1
Дончев: Текстът на Закона за еврофондовете е готов
© Булфото

Проектът на нов Закон за обществените поръчки се очаква да влезе в МС и към средата на юли да бъде на вниманието на парламента.

Това каза вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на изслушването му в парламентарната Комисия по еврофондовете. Дончев отбеляза, че по проекта са постъпили 670 становища и предложения за редакция на някои текстове, като е необходимо още малко технологично време, за да се приложат около 30 на сто от предложенията, които, по думите му, са добри. Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник отбеляза един проблем - в университетите почти няма курсове по обществени поръчки. Така се поражда липса на административен и експертен капацитет на прилагащите закона. Той призова народните представители да работят за решаването на този проблем, тъй като се налага допълнително обучение на младите специалисти.

Готов е и текстът на Закона за еврофондовете, каза вицепремиерът, като подчерта значимостта му с факта, че през следващите между 5 и 8 години ще преминат през него 30 милиарда. До две-три седмици законът ще бъде гледан в Министерския съвет, отбеляза Дончев.

Към 31 май 2015 г. общо разплатените средства по оперативните програми са 6,6 млрд. евро, което е 82 на сто изпълнение. Заедно със земеделските фондове сумата е общо 9 млрд. евро, което е 80 на сто изпълнение. Средното изпълнение на целите за сертификация по оперативните програми е 98,28 процента към края на май.

Всичко, което се разплати до края на тази година, това ще бъдат средствата ни за стария период, каза Дончев, като добави, че въпреки усилията на кабинета да удължи срока, това не се е случило. По думите му всяко постижение над 92 процента усвоени средства би било успех, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1448 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.11 | 06:30

1
ами помисли какво е истина и какво вършиш , модераторе

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини