Далавера с европари гръмна в Ябланица

  • 13 септември 2014 20:53

  • 5322
  • 4
Далавера с европари гръмна в Ябланица
©

Далавера с европари гръмна в Ябланица. На 3 септември т.г. кметът на общината Иван Цаков е превел 2 млн. лв. за строителството на пречиствателната станция в града по сметка на адвокат Галин Манолов вместо по сметката на фирмата изпълнител - консорциума „Строй Еко Ябланица“. За това алармира в сигнал до „Преса“ Борислав Радулов, собственик на дружеството „ДИЦ“ ООД, което е част от строителното обединение.

Проектът на Ябланица се финансира по ОП „Околна среда“ и е на стойност 9,6 млн. лв. Въпросните 2 млн. лв. са последно плащане. Те са взети назаем от фонд „Флаг“. След одобрение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) тази сума трябва да бъде възстановена от Брюксел.

Според кмета на Ябланица няма законово нарушение. „Шефът на „Строй Еко Ябланица“ - Валентин Зеленченко, дойде при мен и ми съобщи, че новият представител на фирмата е адвокат Галин Манолов. Показа ми и нотариално заверено генерално пълномощно, както и сметка, по която да преведа парите. По-късно разбрах, че между фирмите в сдружението има дрязги и се съдят. За мен беше важно да се разплатя за свършената работа“, каза градоначалникът.

От „ДИЦ“ ООД обаче са категорични, че не са давали съгласие за нов представител на консорциума, нито за нова банкова сметка освен официално съществуващата в Общинска банка. Според устава на „Строй Еко Ябланица“ всички решения, свързани с дейността му, трябва да се вземат единодушно между съдружниците и да бъдат нотариално заверени. Това обаче не е направено. За нас това е опит за източване на средства, каза Радулов.

Сигналът е изпратен в прокуратурата и в МОСВ, където били категорични, че въпросното последно плащане няма да бъде възстановено по сметките на общината.

Подаден е и сигнал до ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите. Кметът Иван Цаков не скри, че вече е давал обяснения пред прокуратурата.

Валентин Зеленченко заяви пред „Преса“, че консорциумът е решил да си събере вземанията от община Ябланица по проекта с адвокат, тъй като нещата не вървели. Бяхме принудени да действаме по този начин и сега вече си получихме парите, каза той.

Това не е първият проблем с водния проект на община Ябланица. В началото на годината на общината бе наложена финансова корекция за около 700 хил. лв. заради нарушения при провеждане на обществената поръчка за избор на изпълнител. Кметът се беше заканил, че няма да я плати и ще съди министерството. Сега по думите му той си удържа парите от плащанията към фирмите изпълнители.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) прави проверка по случая в община Ябланица, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На 8 септември 2014 г. е подаден сигнал за въпросното плащане от Борислав Радулов по електронна поща. Към имейла е приложен и сигнал до прокуратурата. В момента изложената там информация се проверява.

По всеки европроект се превежда аванс на бенефициента, който се използва за разплащане с изпълнителите. Направените разходи се възстановяват, след като се представят документи, удостоверяващи плащанията (фактура, платежно нареждане, банково извлечение и др.).

Цитираната фактура за финално плащане по договора за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води на Ябланица все още не е представена за проверка и възстановяване в МОСВ.

Очакваме, че ще бъде включена в окончателното искане за средства на общината, казаха от министерството. След проверка на документите управляващият орган ще се произнесе за допустимостта на този разход.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5322 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.10.11 | 18:43

4
Кмета е избран по времето на Герб.

2014.09.14 | 16:36

2
Кмета е платил циганиите на тройната коалиция! Да се оправят боклуците! Нали така ТРОЛче? Друго да напишеш? Мамицата ти и боклук - червен!

2014.10.11 | 18:43

3
От коя пaртия е тоя кмет? Щом не го обявявaт знaчи е от герб...
За 1

2014.09.14 | 13:50

1
Аве изрод ,той като е червен кмет ,какво значение има по кое време са го избирали!

Добави коментар

Водещи новини