Сдружение Форум Природа поиска прозрачност на конкурсите

  • 28 ноември 2013 15:23

  • 2148
  • 4
Сдружение Форум Природа поиска прозрачност на конкурсите
©

Сдружение Форум за природата поиска от председателя на Народното събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, премиера на Република България Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, заместник-министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова, министъра на околната среда и водите Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност, и министъра на земеделието и храните Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по и представителството на Европейската комисия в България прозрачност при проектите със средства, отпускани от Европейския съюз.

Природозащитниците написаха отворено писмо до изброените институции, чийто текст може да прочетете по-долу:

"Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас настоятелно за предприемането на незабавни компетентни действия за спиране на наложилата се след приемането на България в ЕС практика при усвояването на европейски средства, целяща да облагодетелства определени фирми и неправителствени организации. Недопустимо е след политическите декларации и заявления за прозрачност и създаване на условия за широк достъп до програмите от ЕС, да търпим повече добре известни и на Вас, и на обществото порочни модели като:

- Провеждането на конкурси с предизвестени победители, които с помощта на услужливи овластени лица залагат условия, предопределящи изпълнителите;

- Липсата на своевременна и обхватна информация за средствата, контрагентите, както условията и възможностите за участие, а в определени случаи - умишленото скриване на важни изисквания, свиват кръга на информираните и това създава несправедлива среда;

- Водените „на тъмно” преговори с ЕК за определяне на националните ни приоритети в отделните програми и създаденият административен капацитет за усвояването им се ръководят от корпоративни и бизнес кръгове и интереси и не съответстват на реалните потребности на страната, защото облагодетелстват определени хора, а не работят за просперитета на обществото.;

- Овластяването на откровено некомпетентни, но политически „лоялни” хора, в зависимост от политическата конюнктура и бизнес интереси, показва едно - че политическата система, както и отделните партии не са способни да формулират и реализират потребните за обществото и държавата политики;

- Нежеланието на компетентните държавни институции за създаването на единен публичен регистър на фирмите и неправителствените организации, усвояващи европейски средства, на получаващите субсидии и размера им, може да се обясни само с добре изградена и работеща схема за заблуда на обществеността под формата на „фирмена тайна” или класифицирана информация;

- Липсата на постоянен партньорски диалог със съответните европейски структури по различните програми не позволява да се адаптират ефективно, в съответствие с променящите се социално-икономически условия, стартовите договорености. Постоянното „размахване” на европейските регламенти като оправдание за ниската усвояемост на средствата показва, че водещи са корупционни и бизнес интереси, обслужвани от държавната администрация.

Сдружение „Форум Природа”, като неправителствена организация в обществена полза, няма да се примири с тази действителност в страната ни и Ви заявяваме, че ще съдействаме, като използваме своя потенциал, за прилагането на европейските принципи и стандарти в управлението на най-бедната и корумпирана европейска страна.

Запознаваме Ви със случаи от последните дни, които илюстрират горе казаното:

- Става дума за поредната нагласена поръчка в полза на т.нар. „Зелени” организации. Още през октомври се появи информация, че победителят за обявената през септември поръчка от ПП „Българка” за нов план за управление е известен предварително и се казва WWF. Станаха известни факти за манипулиране на документацията по тази поръчка.

-  Обществото многократно е информирано и институциите – също, за схемата, по която се печелят обществени поръчки от няколко „зелени” организации с участието на техните водачи. В този случай спечелилото обединение е консорциум по ЗДД между „зелени” организации и техните частни фирми. Става дума за Обединение „Българка 2013”, което е учредено от WWF България, търговското дружество „Марсилеа ЕООД”, собственост на WWF България и „Стерна консулт” ЕООД - дружество, което редовно участва в консорциумите със „Зелени Балкани”. Това дружество е член и на обединение „Пирин 2014”, заедно със „Зелени Балкани” и фондация „Биоразнообразие”

- Технологията на спечелване на поръчките (както тази за 553 000 лв.) е свързана с изработване на задание, което предварително отсява конкуренцията. Добавят се и специфични изисквания за експертите, които съвпадат само с автобиографиите на експертите на зелените организации. Условията са толкова дискриминационни за другите участници, че в повечето от случаите се явява само един кандидат. Ако случайно се появи някой друг, той се отстранява поради несъответствие на документи на предварителния етап, преди разглеждане на ценовата оферта. Комисиите, които определят победителите се назначават със заповед на директорката на парка, която е член на Асоциация на парковете в България, с председател Тома Белев. До сега всички поръчки, свързани с плановете за управление на парк „Българка”, са печелени от обединения, свързани с този екоактивист.
Преди две години WWF България и „Зелени Балкани” са спечелили обществена поръчка в парк „Българка” с предмет „Инвентаризация на биотичните компоненти на плана за управление на парк „Българка”, на стойност 339 800 лева”. Общо спечелените поръчки от този екотандем за парк „Българка” е почти 900 000 лева.

Следващият пример е току що приключилата процедура за "Осъществяване на дейности по информиране и публичност при изпълнение на проект "Устройство развитие и управление на Природен парк "Персина", по ОП "Околна среда 2007 - 2013", приоритетна ос 3 "Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие". Тази поръчка, на стойност 200 000 лева, е спечелена по традиционната за „зелените” организации практика. Тук участникът е КОНСОРЦИУМ „ГЕОСОФТ” ЕООД и „ИД ПТИНТ” ООД, в който фигурира добре познатия екотандем.

Припомняме, че само преди месеци стартира реализирането на широкомащабен проект свързан с увеличаване на административния капацитет на природните паркове в България на стойност над 4,6 млн швейцарски франка(над 7 млн. лв). При справка за изпълнителите на този проект отново виждаме познатите ни екоактивисти.

Обръщаме се към Вас, защото вярваме, че е настъпил моментът за решителна намеса в практиката както за финансиране на дейностите по опазване на околната среда и биологичното разнообразие, така и за всички останали програми. В България има много подготвени, съвестни, отговорни и честни специалисти и предприемчиви хора, които трябва да имат достъп до европейско финансиране. Манипулативната и „измамна” индустрия, утвърдила се през изминалите години, не дава резултати и нужната полезност, а прави монополисти на цели програми и осигурените от тях средства от ЕС и скромният ни национален бюджет шепа хора.

Ефектът от това е, че нито един проблем не е решен принципно и национално отговорно, напротив, проблемите се множат, а обществеността вече е сканадализирана.

Ние от Сдружение „Форум Природа” настояваме:

-да се приеме Закон за публичния регистър на участващите в усвояването на средства по европейски и национални програми;

- да се публикуват ежегодно получаващите европейски и национални субсидии. Обществото трябва да знае кой, колко и за какво получава субсидии;

-да се промени начина на функциниране на институциите: Агенция за обществени поръчки, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за конфликт на интереси, които в този си вид не могат да изпълнят заложеният в тях обществен интерес.

- да се анализира и посочи публично ефектът от спечелените обществени поръчки, в това число и по техническа помощ, обявени от министерствата и техните поделения;

- да се създаде механизъм при оценяването на обществените поръчки да участват представители(на ротационен принцип) на обществените съвети към съответното министерство;

- да се анализира какъв е приносът на усвояващите европейски и национални средства и получаващите субсидии по европейски и национални програми към брутния вътрешен продукт, създаването на работни места и развитието на икономиката на страната.

Апелираме да бъдем чути и разбрани. Никой няма да прости, че средства, които ни се предоставят и заделяме от бюджета не водят до развитието на страната ни, като европейска държава, а имитират дейности и действия, които облагодетелстват, на всички вече известни, личности и кръгове", се казва в писмото на "Сдружение Форум Природа".

Последвайте канала на

Novini.bg
2148 4

Коментари 4

Добави коментар
доктора

2014.02.16 | 20:02

4
С търгове, без търгове и разследване са без значение....тя природата вече е унищожена. От години се добива безконтролно дървен материал, който се изнася в Гърция и Турция, където си пазят природата като новородено, а тук при нас скоро снега ще се изгуби, дъжда също, тъй като природата и гъстата растителност са причината са снеговалежите и дъжда през лятото. Тъй като я унищожихме, оставащите в България ни очаква суша и глад.
ние

2013.11.29 | 10:42

3
Познайте кой е в този форум природа?
аз

2013.11.29 | 10:21

1
Не бих се изненадал от наличие на нагласени търгове - но не видях конкретни факти?! Имало специфични изисквания, на които отговарят само специалисти от зелените организации?! Ами не е ли нормално, когато проекта е насочен към опазване на природата, да има специфични изисквания към потенциалните изпълнители, които да отсеят всички онези, които си нямат хал-хабер понятие от опазване на природата?!
аз

2013.11.29 | 10:23

2
Все едно да се оплакват, че в търг за строителство на сграда се иска потенциалния изпълнител да има строителни инженери?!

Добави коментар

Водещи новини