Калфин: Ще загубим до 500 млн. евро от еврофондовете

  • 11 октомври 2013 13:14

  • 2066
  • 1
Калфин: Ще загубим до 500 млн. евро от еврофондовете
© булфото

Между 300 и 500 млн.евро европейски средства може да загуби България до края на годината. Това каза пред журналисти Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, съдокладчик на Европейския парламент по Многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период.

Калфин участва в кръгла маса "ЕС Фондовете - Национално ефективни? Споразумение за партньорство България - ЕК 2014 - 2020 г." Той уточни, че след две години ще се разбере за това, което е договорено досега, какво е изпълнено и какво не е. В момента се правят усилия да се спасят голяма част евросредства, отбеляза Калфин. По думите му, основните критични сектори са свързани с Програмата за селските район, с екологията и особено в областта на водния цикъл, и с оперативна програма "Конкурентоспособност". По въпроса за затрудненията, които страната ни изпитва във връзка с проблема със сирийските бежанци, Калфин изрази надежда до края на годината в България да постъпят допълнително европейски средства и допълни, че те няма да са особено големи. Той посочи, че за решаване на проблема с бежанците е възможно да се поиска от ЕС голяма част от средствата, които ще бъдат пренасочени в края на годината - около 500 млн.евро, да отидат за хуманитарна помощ. По този начин ще се помогне на страните, които са съседни на Сирия, и в които бежанците са най-много, за да може хората да се задържат там.

За мен е задължително ЕС да постави много по-сериозно въпроса за спогодбата за реадмисия с Турция, което ще е допълнителна подкрепа за България, каза Калфин. Освен това според него трябва да се обсъди и възможността хората, получили временен статут на бежанци по хуманитарни причини, да могат да пътуват, работят и живеят в целия ЕС. Сега всяка страна обявява някакви квоти, уточни Калфин.


В отговор на въпрос за следващия вот на недоверие към правителството Калфин каза, че се надява да има дебат по него. Според него, по време на обсъжданията ще "излязат" интересни факти за регионалната политика, която е била водена.
 

Последвайте канала на

БТА
2066 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
o&k

2014.11.06 | 16:36

1
И като ги эагубите как ще осигурите обещаните раб. места?А като идвахте на власт обещавахте на пораэия въпреки че мн. добре энаехте,че Европа на комунисти не дава пари!Махнете се от властта бе гадни къррлежи-виждате че БГ умира и продължавате със эаемите!!!

Добави коментар

Водещи новини