Брюксел отпуска лесни 5000 евро

  • 24 юни 2013 21:11

  • 4454
  • 1
Брюксел отпуска лесни 5000 евро
©

Малките ферми и предприятия ще могат да получават по-лесно пари от Брюксел по Програмата за развитие на селските райони. България поддържа идеята всички плащания до 5000 евро да бъдат изключени от механизма за финансова дисциплина. Това заяви земеделският министър проф. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по по време на Съвета на земеделските министри на общността в Люксембург, информира агенция "Стандарт нюз".

Идеята е по-малките предприятия да получават по-лесно европари с по-малко усложнения и бюрокрация. Страната ни ще държи и да се разшири списъкът с допустимите за обвързано подпомагане сектори и увеличаването на средствата за тях. По този начин ще могат да се подпомогнат по-добре уязвимите производства, каза проф. Греков. Той отбеляза, че за нас е изключително важно да се подпомага животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството, както и други чувствителни сектори със специфични проблеми.

Той потвърди позицията на страната ни за тези сектори да могат да се отделят до 15% от общата сума на програмата, предвидена за конкретната страна. Министърът посочи, че страната ни е готова да подкрепи идеята поне 25% от парите по програмата да се дават за зелени плащания, ако се разшири обхватът на дейностите, признати за екологични. Другото условие, което ще отстояваме и занапред, е създаването на възможност за поемане на по-кратки ангажименти за изпълнение на агроекологични дейности, преди отглежданата земеделска продукция да се признае за био. Сега този срок е поне 5 години.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
hh

2013.09.24 | 13:48

1
Без Брюксел си имахме животновъдство и земеделие, но си го унищожихме.Каква ти Програма за развитие на селските райони, като по селата се закриха училищата и са останили шепа старци/едва свързващи двата края/.Дори няма хора да беседват тази тема.Всеки е тръгнал да стачкува. Мотика никой не иска.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини