Томислав Дончев: Атмосферата в пленарна зала е токсична

  • 10 юни 2013 10:13

  • 1892
  • 2
Томислав Дончев: Атмосферата в пленарна зала е токсична
© Булфото

Бившият министър по управление на еврофондовете Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник коментира пред БНР обвиненията към предишните управляващи по отношение на усвояването на евросредствата.

"На европейско ниво има известно забавяне по отношение на следващия програмен проект – все още няма приети регламенти. Въпреки това тече интензивна подготовка. Научили сме си уроците от предишния период. България беше първата държава, която представи договор за партньорство. Има и много конкретни анализи. Преговорите за парите са по формула, нямат връзка с документите, които определят за какво ще се харчат парите. Тук домашното ни е до голяма степен написано. Да се отстояват интересите на България са необходими документи с добро качество. Те са разработвани в работна група от десетки представители. Имаше консенсус по отношение на реформите, които трябва да протекат по отношение на управление на средствата. Има почти готов проектозакон, който предлага опростяване на правилата и по-бърз ход на парите", обясни Дончев.

Той изрази недоумение защо се опитваме да убедим ЕК, че не сме готови. "Всяка година има коментар, че има опасност да загубим пари в края на годината. Досега по оперативните програми не сме губили нито стотинка. Не може в средата на годината някой да каже това, защото има време. Става дума за около милиард и 100 милиона евро. Движението между пари между отделните програми е тромава процедура", отбеляза бившият министър. "Изисква се отраслова експертиза и малка част от хората могат свободно да боравят с тази материя", отбеляза Дончев и посъветва сегашните управляващи да работят. Всеки загубен ден се заплаща – добави Дончев.

Той коментира решението на парламентарната група на ГЕРБ да не присъства на заседанията в пленарна зала като вид възпитателно мероприятие. "Атмосферата в пленарната зала е много по-токсична, отколкото ми се иска. В тона и нивото на разговорите няма рационално начало. Бих бил щастлив от качествен дебат по отношение на еврофондовете, но парламентът се занимава с последните четири години, вместо да се занимава с това какво ще се прави", каза още Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1892 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.08.03 | 18:25

2
Атмосферата в пленарната зала е селташка заради червените текезесари.

2013.08.03 | 16:55

1
Човека,българина,родолюбеца номер едно ,трябва да сме горди с теб, свалям шапка.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини