Европейският космически телескоп "Евклид" възвърна зрението си

  • 26 март 2024 19:27

  • 1555
  • 2
Европейският космически телескоп "Евклид" възвърна зрението си
© Getty images

Космическият телескоп "Евклид", един от чиито инструменти беше блокиран от тънък слой скреж, възстанови видимостта си след деликатна операция по размразяване, съобщава БТА, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

От ЕКА се опасяваха, че това инвазивно заскрежаване ще забави мисията за изследване на космическите загадки на тъмната материя и тъмната енергия. Мисията започна миналата година. 

Процедурата по размразяване, предприета от наземните екипи, които внимателно затоплиха огледалата на "Евклид", е дала "много по-добри резултати от очакваното", се посочва в изявлението на Европейската космическа агенция.  

Изстреляха космическия телескоп "Евклид", който ще изучава тъмната материя

"Още след затоплянето на първото огледало само с 34 градуса по Целзий, "Евклид" възвърна зрението си", допълват от ЕКА.

Екипите на мисията забелязаха още през ноември миналата година, че един от инструментите на телескопа, който възпроизвежда изображения във видима светлина, получава по-малко светлина от очакваното, а звездите изглеждат по-малко ярки, отколкото трябва да бъдат.

Причината се оказа слой лед с дебелината на нишка ДНК, натрупал се върху оптиката на визуализатора на телескопа "Евклид", който работи на около 1,5 милиона километра от Земята. 

Едно от възможните решения беше да се активират бордовите нагреватели, за да се затопли целият космически апарат, както вече беше направено малко след изстрелването.

Тогава специалистите изложиха "Евклид" частично на слънчевите лъчи. Те активираха радиаторите, които трябваше да загреят телескопа, за да го освободят от каквито и да е следи от вода.

Тази операция можеше да бъде повторена, но  топлината, разширявайки материалите, щеше да наложи повторно калибриране на целия телескоп за поне месец и съответно да доведе до забавяне на мисията. 

Поради тази причина екипът започна с отделните огледала, надявайки се да реши проблема, без да се налага да загрява целия телескоп. Тъй като не беше известно къде точно се е натрупал скреж, се наложи да бъдат изпробвани различни огледала. За щастие, първото загрято измежду тях се оказва правилното, отбелязват от ЕКА. 

Мисията на лунния апарат "Одисей" беше обявена за успешна

От изстрелването си досега "Евклид" се сблъска с редица неуспехи. Първият от тях беше влиянието на космическите лъчи, което предизвика смущения в системата за насочване на космическия апарат и наложи сложно обновяване на компютърната му система.

Слънчевата светлина също пречеше на наблюденията. Този проблем беше решен чрез леко завъртане на телескопа.

С мисията "Евклид" изследователите се надяват да научат повече за естеството на тъмната енергия и тъмната материя - две същности, които никога досега не са били наблюдавани и за които се смята, че съставляват 95 процента от Вселената.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1555 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.27 | 01:43

2
Теодора

2024.03.26 | 22:05

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини