Мисията на лунния апарат "Одисей" беше обявена за успешна

  • 29 февруари 2024 12:04

  • 322
  • 0
Мисията на лунния апарат "Одисей" беше обявена за успешна
© pixabay

Мисията на лунния апарат "Одисей" беше обявена за успешна, независимо от факта, че спускаемият модул се доближава до финала на функционирането си, съобщи Ройтерс.

"Одисей" стана първият американски космически кораб, кацнал на Луната след половин век пауза.

"Одисей" приключи мисията си в сряда, шест дни след кацането си, при което се наклони силно на една страна. 

НАСА и частната компания, конструирала космическия апарат, обявиха мисията за успешна. Независимо от трудностите в комуникацията с модула и захранването на батериите, НАСА обяви, че са извлечени научни данни от шестте устройства на апарата, построен от базираната в Тексас компания "Интюитив машинс". От тази гледна точка имаме много успешна мисия, обяви изпълнителният директор на компанията Стивън Алтимъс на съвместен брифинг с американската космическа агенция. Информацията, получавана от модула, се е увеличила след спорадичните комуникации през първите няколко дни. 

Космическата мини-совалка "Дрийм чейсър" на "Сиера спейс" премина успешно първи тестове на НАСА

По-късно ще се оцени колко изследователски данни и изображения са събрани и колко са изгубени, обявиха официалните лица на пресконференцията. 

"Одисей" стана първият американски космически кораб, осъществил контролирано кацане на лунната повърхност от края на мисиите "Аполо" през 1972 г. Той е и първият космически апарат по програмата "Артемида", която планира да изпрати няколко търговски космически модула до Луната във връзка с планираното завръщане на хората на естествения земен спътник. 

Цената, платена от НАСА на компанията производител, е 118 млн. долара за дизайн, построяване и полет. 

Досега само четири други държави са осъщестявали кацане на Луната - бившият Съветски съюз, Китай, Индия и през последния месец Япония. САЩ е единствената държава, изпращала хора на Луната. 

Акциите на "Интюитив машинс" почти се утроиха през дните след 15 февруари, но след недоброто кацане паднаха, а в сряда достигнаха спад от 12, 3 процента. Запазва се повишението от 18 процента от времето на изстрелването. 

Инженерите планираха да "приспят" космическия апарат в сряда вечер - шест дни след кацането на Луната. Соларното захранване не е достатъчна за осигуряване на връзка със Земята, каза Алтимъс. По-късно говорителят на компанията Джош Маршал обяви пред Ройтерс, че операторите на мисията все пак са решили да оставят "Одисей" да функционира малко по-дълго, до изчерпване на батериите. Апаратът ще се самоизключи. По думите на Амтимъс контролният екип ще се опита да рестартира "Одисей" след три седмици, след като Слънцето изгрее отново над Южния лунен полюс. 

Преди изстрелването НАСА и "Интюитив машинс" обявиха, че устройствата на апарата би трябвало да работят на лунната повърхност около седем дни преди настъпването на лунната нощ. 

"Одисей" е конструиран с шест опорни "крака" и е от клас Nova-C. Формата му е хексагонален цилиндър, височината е 4 м. Изстрелването на апарата беше извършено от космическия център "Кенеди" във Флорида с ракета "Фалкон 9", произведена от компанията на Илон Мъск "СпейсЕкс". "Одисей" достигна лунната повърхност в четвъртък миналата седмица след 11-часов полет. При кацането апаратът кацна грубо на една страна и зае силно наклонена позиция. Компанията обяви, че това е плод на човешка грешка преди изстрелването и единствено бързата импровизация на инженерния екип е предотвратила разбиването. Изображения от сряда показаха видимо повредения колесник на апарата. По думите на Алтъмъс той се е наклонил под ъгъл от 30 градуса. 

Компанията обяви още, че две от комуникационните антени на апарата са били без връзка, а соларните панели са се насочили в грешна посока. Това е намалило възможностите за презареждане. Подобно нещо се случи и с апарата на Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) през януари. Тогава лунният апарат SLIM се изключи след насочване на соларните панели в грешна посока. 

По-рано тази седмица ДЖАКСА обяви, че апаратът SLIM все пак е оцелял през студената лунна нощ и е възстановил комуникацията си със Земята, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
322 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини