Неврохирург е загрижен за първия чипиран пациент: Neuralink споделя само новините, за които искат да знаем

  • 26 февруари 2024 13:59

  • 4440
  • 2
Неврохирург е загрижен за първия чипиран пациент: Neuralink споделя само новините, за които искат да знаем
© Bing Image Creator

Основателят на Neuralink Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, заяви преди седмица, че първият човек с имплантиран мозъчен чип на Neuralink вече контролира курсора на мишката с ума си.

Оттогава Neuralink не са споделяли никакви материали в подкрепа на това твърдение. Липсата на доказателства накара медицинските изследователи да нарекат новината "блъф".

Както беше споделено в нов коментар за Nature, не само, че това едва ли е иновация, но не получаваме достатъчно данни, за да оценим безопасността на мозъчния имплант. "Neuralink споделя само новините, за които искат да знаем", каза Самир Шет, неврохирург, който специализира невротехнологии и импланти в Медицинския колеж Бейлър, пред Nature. "В общността има голяма загриженост за това."

Първият човек с мозъчен чип на Мъск се е научил да управлява курсора на мишката с ума си

Мъск заяви в X миналия месец, че първият човек, получил мозъчния имплант, се "възстановява добре". Но както може да ви каже всеки, който следи Neuralink, има основателна причина да се тревожите за това, което се случва зад кулисите.

Мъск прикриваше информация за маймуните, превърнали се в тестови субекти на компанията му. Изтеклите документи описват подробно как имплантите са довели до безброй гротескни наранявания, включително разкъсване на мозъка на маймуна и причиняване на тежък церебрален оток. В много случаи маймуните прекарват последните дни от живота си в ненужна агония, която според експерти е можело да бъде предотвратена.

Истината зад имплантите Neuralink: парализа, конвулсии, мозъчен оток

Повтаряйки тези опасения за безопасността, Шет каза на Nature, че изследователите все още не са наясно с възможностите на роботизирания хирург на Neuralink.

Досега, отбелязва Шет, сме виждали само кадри как "оперира" върху манекен, което беше преди повече от година. Всъщност все още не е потвърдено дали роботизираният хирург е бил използван върху човешкия пациент.

"Човек, контролиращ курсор, не е нищо ново", каза Болу Аджибойе, изследовател на мозъчния компютърен интерфейс в университета Case Western Reserve, пред Nature.

Той отбелязва, че първият случай на човек, управлявал курсор с мозъчен имплант, е бил през 2004 г. и че тестовете са показали това при маймуни още по-рано.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.26 | 23:37

2

2024.02.26 | 18:31

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини