Истината зад имплантите Neuralink: парализа, конвулсии, мозъчен оток

  • 23 ноември 2023 12:30

  • 10194
  • 4
Истината зад имплантите Neuralink: парализа, конвулсии, мозъчен оток
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Противоречивите експерименти с мозъчни импланти водят до сериозни увреждания, според доклади на ветеринари, участвали в изпитанията върху животни. Задава се разследване на Илон Мъск и неговата компания Neuralink.

Четирима американски законодатели поискаха от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) да разследва дали Илон Мъск е извършил измама с ценни книжа, като предполагаемо е подвел инвеститорите относно безопасността на мозъчен имплант, разработен от Neuralink, съобщи Ройтерс, цитирана от technews.bg. 

Компанията "Нюралинк" на Илон Мъск започва клинични изпитвания на мозъчен имплант за пациенти с парализа

Искането за разследване идва от представители на Демократическата партия – по-точно Ърл Блуменауер от Орегон, Джим Макгавърн от Масачузетс и Барбара Лий и Тони Карденас от Калифорния.

Neuralink се подготвя за първото изпитание на мозъчен имплант върху хора, като официално обявената цел е технологията да помогне на пациенти да преодолеят парализата и различни неврологични заболявания.

Писмото на демократите цитира ветеринарни записи от експериментите на Neuralink върху маймуни, които показват, че животните са пострадали от изтощителните изпитания с импланти. Споменават се парализа, конвулсии и мозъчен оток. Най-малко 12 млади и здрави маймуни са били евтаназирани “в резултат на проблеми с импланта на компанията”, се казва в писмото.

Ужасяващата съдба на маймуните, получили мозъчните импланти на Мъск

Но Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Neuralink, е омаловажил опасенията на инвеститорите относно резултатите от тестовете върху животни, според документа, подаден в SEC.

Мъск, от своя страна, написа в социалната мрежа X на 10 септември, че „нито една маймуна не е умряла в резултат на импланта Neuralink”. Той добави, че компанията е избрала “терминални” маймуни, за да минимизира риска за здравите.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
10194 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
kravar

2023.11.23 | 23:00

4
dano dqdo BOG DA GO 4ipira toq v grobeto skoro !!
чиче,

2023.11.23 | 21:10

3
по-велико от природата няма

2023.11.23 | 14:00

2
Тоя Борсук да си сложи първо на него.
Stamatis

2023.11.23 | 12:56

1
После нашата Ружа била голяма измамница! Мъск е първокласен изма*мник от световна класа! Така или иначе има и нещо ненормално в него!

Добави коментар

Водещи новини