Магмата все още причинява трусове на Марс

  • 27 октомври 2022 21:16

  • 1323
  • 1
Магмата все още причинява трусове на Марс
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Магмата все още причинява трусове на Марс, съобщава БТА. Основната активност, открита на червената планета от мисията „ИнСайт“, показва, че Марс далеч не е мъртво място.

Движенията на магмата са идентични с движенията на Земята и Венера. Изображенията от повърхността на Марс, получени от сондите, са подвеждащи.

Основаната вулканична дейност на планетата е отпреди 3,5 млрд. години, казва Клеман Перен, физик в лабораторията по геоложки науки в университета в Нант.  

Студената атмосфера на Марс може да е допринесла за изпаряването на водата от повърхността на планетата

Марс е твърде жива планета – от февруари 2019 г. досега мисията „ИнСайт“ е регистрирала периодични трусове. Сеизмометърът на мисията с висока прецизност е разработен от Националния център за космически изследвания на Франция. Сеизмометърът се намира на 1200 км от Ямите на Цербер. Това е една от най-младите зони на Марс, на около 10 млн. години, казва Перен. Пукнатините са отворени и се свързват с вулканична активност.

Ямите на Цербер са истински каньони със стотици километри дължина, широки около 1 км и с дълбочина 1 км.  С помощта на снимки, получени от орбитална сонда, геоложко изследване показва останки от вулканична активност, датирана отпреди 50 000 до 200 000 години. Подобни са спящите вулкани във Франция, казва Клеман Перен.

Мисията „ИнСайт“ хвърля нов поглед върху тези данни и потвърждава, благодарение на сеизмичното изследване, че планетата е достатъчно жива, въпреки че не се вижда нито един действащ вулкан.           

Преди „ИнСайт“ се смяташе, че Марс е към края на живота си, с ядро, което вече не е толкова активно.  Учените очакваха да намерят тяло, което е разтърсвано от малки трусове – знак, че планетата бавно се свива и изстива. Това се случва с Луната и с Меркурий. Но сеизмометърът регистрира вътрешна планетарна активност. В района на Ямите на Цербер са открити трусове, които, според учените, са в резултат на циркулация на магма и разтопена скална маса в кората. Дълбочината е от 15 до 50 м.  

Въпреки че има още какво да научим за Марс, имаме доказателства за потенциална магма на планетата, казва Анна Мителхолц, докторант в политехническия университет в Лозана.             

Учените си задават въпроса и дали това, което се вижда на изображенията, са последните остатъци от дейност на стар вулканичен район, или магмата се движи на изток, към нова зона на изригване.     

За да се отговори на този въпрос, е необходима бърза замяна на мисията „ИнСайт“, която ще спре да функционира през следващите месеци. Соларните панели са задръстени с прах и вече няма достатъчно електричество за функционирането ѝ.                

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1323 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.27 | 23:15

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини