Заснеха кръгли пясъчни дюни на Марс

  • 14 март 2023 15:17

  • 29744
  • 1
Заснеха кръгли пясъчни дюни на Марс
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Почти идеални кръгли пясъчни дюни са открити по повърхността на Марс. За това съобщават от НАСА.

Изображенията са направени с камерата за експерименти с висока разделителна способност (HiRise), която се управлява от университета на Аризона.

Учени обясняват, че и преди са заснемали пясъчни дюни на Червената планета, но за пръв път те са толкова добре оформени. Леката асиметрия в пясъчните дюни показва, че е духал вятър от юг.

Заснеха образ на мече на повърхността на Марс

Това са поредните снимки, направени от камерата HiRise, която обикаля около Марс – тя е монтирана на космическия кораб Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), уточняват от НАСА.

Колекцията от натрупани изображения се използва, за наблюдения на заскрежаването на повърхността на планетата през зимния период.

Последните снимки са направени докато MRO е бил на надморска височина от около 300 км над повърхността на Марс. Всеки пиксел в изображението отговаря на 25 см.

Това е само едно от 60-те места на Марс, наблюдавани от HiRise. Камерата с висока разделителна способност обикаля около Червената планета от 2006 г. насам, предава БТВ.

Събирането на изображения в рамките на една марсианска година (с продължителност 687 земни дни) позволяват на учени да наблюдават колко бързо се променят дюните. Така те са установили, че пясъчните дюни от екватора до полюсите се „придвижват“ със скорост от един метър в рамките на една марсианска година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
29744 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Zhrec

2023.03.16 | 12:29

1
Следва застрояване

Добави коментар

Водещи новини