Първият космически турист е кандидат и за полет до Луната

  • 12 октомври 2022 19:18

  • 767
  • 1
Първият космически турист е кандидат и за полет до Луната
© Getty (архив)

Първият космически турист в света иска да се включи в обиколка около Луната с кораба "Старшип" на Илън Мъск, предаде АП, цитирана от БТА.


За Денис Тито, който е на 82 години, това е шанс да преживее отново радостта, преживял при пътуването до Международната космическа станция (МКС), сега, когато вече се е пенсионирал. Той не се интересува от 10-минутен полет до ръба на космоса или да повтори това, което е направил преди 21 години.

Неговата едноседмична лунна разходка - дата ѝ ще бъде определена в бъдещето, ще го отведе на 200 километра от далечната страна на Луната. Той ще има компания: съпругата му Акико и още 10 души, готови да платят големи суми за пътуването.

Тито няма да каже колко е платил за полет до Луната. Полетът му до МКС струваше 20 милиона щатски долара.

Съпрузите Тито посочват, че все още предстоят много тестове и разработки за "Старшип", лъскав гигант с форма на куршум, който тепърва ще се опитва да достигне до космоса.
                    
"Трябва да се поддържаме здрави много години - толкова, колкото ще са необходими на "СпейсЕкс", за да завърши това превозно средство", каза Тито. "Можеше да си седя в люлеещ се стол и да не правя никакви упражнения, ако не беше тази мисия", добани той

Тито всъщност е вторият милиардер, направил си резервация за полет около Луната със "Старшип". Японският моден магнат Юсаку Маедзава обяви през 2018 г., че е купил всички места за полет, за да може да вземе осем или повече спътници със себе си, за предпочитане - артисти. Двамата мъже летяха до МКС от Казахстан на борда на руски ракети, но с разлика от 20 години.

Денис Тито постави началото на космическия туризъм през 2001 г., като стана първият човек, който си плати за пътуването и провокира НАСА в този процес. Американската космическа агенция не искаше наблюдател да се мотае наоколо, докато МКС се изграждаше. Но руската космическа агенция се нуждаеше от парите и с помощта на базираната в САЩ компания "Спейс адвенчърс" изпрати редица богати клиенти на станцията в началото на 21-ви век, а само преди година и Маедзава.

Богати клиенти опитват за по-кратко вкуса на космоса с полети на компанията за ракети "Блу ориджин" на Джеф Безос. "Върджин галактик" на Ричард Брансън планира да обслужва пътници през следващата година.
                 
НАСА вече е сключила договор за кораба "Старшип", който е планирано да приземи американски астронавти на Луната през 2025 г., като отбележи завръщането на САЩ на естествения спътник на Земята след "Аполо".

Байдън пожела на Мъск късмет в пътуването до Луната

Денис Тито каза, че договорът със "СпейсЕкс", подписан през август 2021 г., включва възможност за полет след пет години. Тогава той ще бъде на 87 години и се притеснява, че здравето му може да се разклати. Ако състоянието му позволява, бил готов да чака и десет години.

57-годишната му съпруга казва, че не е имало нужда да бъде убеждавана да се включи. Тито са пилоти и разбират рисковете. Те споделят визията на Мъск за бъдещето на космическите полети и вярват, че семейна двойка, полетяла заедно до Луната, ще вдъхнови другите да направят същото.

Тито, който продаде инвестиционната си компания преди почти две години, казва, че не се чувства виновен, че харчи пари за космически полети, вместо да ги дава тук, на Земята.

"Пенсионери сме и сега е време да пожънем плодовете на цялата упорита работа", каза той.

Денис Тито се надява също така да разбие предубежденията за възрастта, подобно на полета на Джон Глен през 1998 г. "Той беше само на 77 г. Просто беше млад човек", припомня Тито. "Може да се окажа с 10 години по-възрастен от него",  каза още първият космически турист.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
767 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.12 | 22:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини