Китай откри непознат минерал на Луната

  • 09 септември 2022 22:38

  • 3875
  • 1
Китай откри непознат минерал на Луната
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Китайски учени откриха неизвестен досега минерал в проби от лунния грунт, донесени на Земята от космическия кораб "Чанъе-5", съобщава БТА, позовавайки се на Китайската национална космическа администрация и Държавната администрация за атомна енергия на Китай.

Минералът е наречен на името на космическия апарат - "чанъе". Той е  шестият, открит от хора на Луната, а Китай стана третата страна в света, открила нови минерали на повърхността на земния спътник.

НАСА е готова за тестов полет на ракета до Луната

Изследователите са изолирали монокристална частица с размер около 10 микрона от проби от лунна почва и успешно са определили нейната структура. Това е фосфатен минерал. Има формата на стълбест кристал. Учените твърдят, че този минерал се съдържа в частици от лунен базалт.

Съобщението за минерала беше направено преди традиционния китайски фестивал в средата на есента. Празникът за средата на есента се чества на 15-ия ден от осмия месец по лунния календар - 10 септември тази година. Той се счита за семеен празник в Китай, когато всеки китаец трябва да посети родните си места, да види близките си, да хапне лунни сладки с тях и да се възхищава на пълната луна.

Космическият кораб "Чанъе-5" беше изстрелян на  24 ноември 2020 г. На 17 декември същата година завръщащата се капсула успешно се спусна на територията на автономния регион Вътрешна Монголия в северната част на страната и достави на Земята 1731 грама проби от лунни скали.

Китай стана първата страна от 44 години, която извърши мисия за доставяне на геоложки проби от повърхността на Луната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3875 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.11 | 03:10

1
Да, изпражнения от Американски астронавти!

Добави коментар

Водещи новини