-
18 юни 2012 10:24
- 2489
- 0
Колбаси с антиоксиданти, хляб с пребиотици и сирене, което понижава холестерола - това са само част от новите разработки на Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Модерните здравословни храни се правят от студентите в учебната производствена база. Към някои от тях вече има проявен интерес от фирми, които желаят да ги пуснат в масово производство, съобщава БНТ.
Най-сериозен интерес сред производителите предизвикала разработката на малотрайни колбаси с добавен ликопен, разказва доц. Пантелей Денев, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии. Ликопенът е силен антиоксидант, който се съдържа в люспите на доматите. Той понижава риска от развитие на онкологични заболявания. Същевременно служи като естествен оцветител на месото и успешно замества вредните изкуствени добавки.
На вкус саламът с антиоксидант ще напомня на кренвирш с домат. Цената му обаче ще е различна.
В учебната производствена база студентите прилагат нова технология за производство на хляб с пребиотици чрез влагане на инулин. Той се извлича от корените на земната ябълка, популярна като гулия, от пащърнака и цикорията и действа като метла за токсините в стомашно-чревния тракт. Това вещества намалява риска от рак на дебелото черво, колит и други болести на червата.
В Университета са разработили и технология за получаване на млечни продукти, обогатени с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Скоро в производство ще бъде пуснато сирене, което понижава холестерола.
Последвайте канала на
Свързани новини
Словения 1:1 Дания, Янжа изравни за словенците
Нидерландия се измъчи с Полша, но Вегхорст гарантира победата
Официално: Левски подписа с португалец
Стана ясен съперникът на ЦСКА - София за една от контролите в Банско
Очаквано: англичани и сърби се сбиха преди мача тази вечер, замесени са и албанци
“Трите лъва” се готвят да стигнат до края, но за начало трябва да прескочат балканско препятствие
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Александър Йорданов, СДС: Има нещо, което винаги ме е тревожело в процеса, който наричаме Преход
16 юни 202418:54
Курумбашев: Маркетмейкърът е Борисов - от него зависи каква степен на компромис би приел, за да се разбере с ДПС
16 юни 202418:52
Режисьорът Виктор Божинов: Българите никога не сме били известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката са по-силни и лепят по-здраво
16 юни 202419:06
Джамбазки: Възможно е да си патриот, без да си русофил
16 юни 202418:16
"Не просто инвеститори, а общност": „Исторически парк“ - там, където се роди "Величие"
16 юни 202418:42
Проф. Георги Фотев за "Величие": Абсолютно арогантен нихилизъм, успехът им се дължи на рушенето на неукрепналата политическа култура
16 юни 202417:52
Румяна Бъчварова видя признак на "болест" в обществото: Българите казаха на политиците, че не ги харесват и не ги искат
16 юни 202419:55
Дъщерята на Желю Желев - художникът Станка Желева: Древната история на България трябва да е представена в музей в столицата
16 юни 202420:33
Зеленски: Да си вършим работата, да не мислим за Русия, а да правим това, което трябва
16 юни 202419:23