-
18 юни 2012 10:24
- 2501
- 0
Колбаси с антиоксиданти, хляб с пребиотици и сирене, което понижава холестерола - това са само част от новите разработки на Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Модерните здравословни храни се правят от студентите в учебната производствена база. Към някои от тях вече има проявен интерес от фирми, които желаят да ги пуснат в масово производство, съобщава БНТ.
Най-сериозен интерес сред производителите предизвикала разработката на малотрайни колбаси с добавен ликопен, разказва доц. Пантелей Денев, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии. Ликопенът е силен антиоксидант, който се съдържа в люспите на доматите. Той понижава риска от развитие на онкологични заболявания. Същевременно служи като естествен оцветител на месото и успешно замества вредните изкуствени добавки.
На вкус саламът с антиоксидант ще напомня на кренвирш с домат. Цената му обаче ще е различна.
В учебната производствена база студентите прилагат нова технология за производство на хляб с пребиотици чрез влагане на инулин. Той се извлича от корените на земната ябълка, популярна като гулия, от пащърнака и цикорията и действа като метла за токсините в стомашно-чревния тракт. Това вещества намалява риска от рак на дебелото черво, колит и други болести на червата.
В Университета са разработили и технология за получаване на млечни продукти, обогатени с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Скоро в производство ще бъде пуснато сирене, което понижава холестерола.
Последвайте канала на
Свързани новини
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Усик отново подчини Фюри и вече няма какво да покорява
Кметът на София подписа договора за "Герена"
Балкан диктува темпото в Ботевград, дисквалификация за звезда на Черно море
Ето кой е най-вероятният следващ съперник на Александър Усик
Тайсън Фюри: Може би ще се бия отново, но е възможно да не се случи повече
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
На конференцията на ДПС: Новото начало е факт, предстоят да се случат още много хубави неща за хората
22 декември 202412:10
Вътрешният министър: Няма да се откажем от издирването на 13-годишния Николай
22 декември 202412:46
Златанов: Готови сме да посрещнем предизвикателството за опазване на границите по нов начин след приемането ни в Шенген
22 декември 202412:23
Етнолог: На Бъдни вечер не се събираме да ядем и пием
22 декември 202413:14
Проф. Петрова: Употребата на имуностимулатори без нужда е „отворена врата” към автоимунните заболявания
22 декември 202413:44
Колеги на атентатора от Магдебург: Беше в отпуск по болест в продължение на седмици
22 декември 202413:49
Путин: Русия е готова да нормализира отношенията със САЩ, но без да накърнява интересите си
22 декември 202412:47
Защо руският генерал Игор Кирилов беше легитимна мишена за Киев
22 декември 202413:13
Жълт код за валежи в 9 области
22 декември 202412:41