Конституционният съд на Германия се произнесе в полза на депутатка във връзка с обида във Фейсбук

  • 02 февруари 2022 16:45

  • 1493
  • 3
Конституционният съд на Германия се произнесе в полза на депутатка във връзка с обида във Фейсбук
© Getty (архив)

Германският Конституционен съд постанови днес решение в полза на депутатката Ренате Кюнаст, която иска личните данни на няколко потребители на Фейсбук, за да предприеме правни действия заради обиди срещу нея в социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Кюнаст, която е член на партията "Съюз 90/Зелени", търси да получи данните, за да съди авторите на 22 обидни коментара, много от които са били със сексистко съдържание или са имали насилствен характер.

Съдът заяви, че коментарите са били от блог и последващи публикации във връзка с дебат за изявления на партийни членове през 80-те години на миналия век за педофилията. Той отхвърли решенията на две съдилища в Берлин, постановили, че само 12 от всички 22 коментара подлежат на наказателно преследване, отказвайки на Кюнаст потребителските данни на другите 10.

Във Великобритания съдят "Фейсбук" за най-малко 3,15 млрд. долара заради потребителски данни

Конституционният съд постанови, че при предишните съдебни решения не е било подходящо преценено отношението между правото на личен имидж и свободата на мнение. Той върна делото в Берлин за преоценка на 10-те коментара въз основа на неговото постановление.

От това какво ще реши Апелативният съд в Берлин по въпроса дали за коментарите може да се търси наказателна отговорност ще зависи дали Фейсбук трябва да предостави данните.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1493 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.02.07 | 12:19

3
въйййй кой го е бe това нещо?

2022.02.07 | 12:18

2
това на снимката е германски триполов уруд

2022.02.02 | 17:40

1
Никак, ама ич не обичат либералстващите да ги критикуват. Колкото по-либералства, колкото по-толерантен към всякакви извращения, толкова по-нетолерантен към свободата на мисълта и словото.

Добави коментар

Водещи новини