Изобличителката на Фейсбук се застъпва за социални мрежи с човешки измерения

  • 10 ноември 2021 19:37

  • 3782
  • 4
Изобличителката на Фейсбук се застъпва за социални мрежи с човешки измерения
© Getty (архив)

Жената, подала сигнали за нередности в дейността на Фейсбук - Франсис Хаугън, се обяви днес пред френски депутати за социални мрежи "с човешки измерения", освободени от механизмите за "хиперразпространяването", които подхранват дезинформацията и разпространението на съдържание, насаждащо омраза, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Можем да пренастроим социалните мрежи в човешки мащаби, да се върнем към 2008 и 2009 г., когато нашата емисия се състоеше от съдържание, генерирано от нашите приятели, и когато не се говореше за унищожаването на демокрацията", заяви Хаугън пред членовете на правната комисия и на комисията по икономическите въпроси.

"Фейсбук експериментира върху това през последните години: ако вашето семейство и приятелите ви са по-голяма част от това, което виждате, има по-малко реч на омразата, по-малко поляризация, по-малко голота, по-малко насилие", посочи Хаугън.

Тя взе на прицел големи групи в социалната мрежа, които може да имат милиони членове.

Според нея Фейсбук умишлено подтиква потребителите да се включват в големи групи, защото те позволяват безкрайно обновяване на съдържанието, за да бъде потребителят към неговия постоянно актуализиращ се списък с публикации.

Хаугън смята, че в тези групи се подбира най-екстремното съдържание, за да бъде разпространено до милиони хора.

Изобличителката, която вече говори на различни събития в Европа, по-специално на конференцията "Уеб съмит" в Лисабон и пред Европейския парламент, за пореден път се обяви за това Фейсбук да бъде задължен да оповести данните, с които разполага, за използването на услугите му.

Марк Зукърбърг отхвърли обвиненията срещу Фейсбук

"Фейсбук ни казва, че е в течение на проблемите със хиперразпространението на проблематично съдържание, но никога не сме имали достъп до данните, което би ни позволило да оценим постигнатия напредък, за да го коригираме", каза Хаугън.

Бившата служителка посочи, че всяка седмица данните трябва да бъдат преглеждани от изследователи и специалисти по алгоритми, които да могат да правят оценки на нещата.

 

Валери Зайцев
3782 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Краси

2021.11.10 | 23:06

2
Не искаме европа и сащ не ви харесваме носите бедност и кризи вън за винаги никога няма да се предадем на ес вън от бг
абе Краси

2021.11.11 | 14:19

4
акай и си лягай
Сорос

2021.11.11 | 04:31

3
И теб ще те изакаме
Анархиста

2021.11.10 | 22:25

1
Кокошко кой те кара да имаш фейсбук

Добави коментар

Водещи новини