Японски суперкомпютър е признат за най-бърз в света

  • 16 ноември 2021 12:51

  • 3788
  • 0
Японски суперкомпютър е признат за най-бърз в света
© Getty images

Японският суперкомпютър "Фугаку" отново оглави класацията на най-бързите суперкомпютри в света, предаде ТАСС. Той зае първо място във всички основни класации, включително и международния проект "Топ 500", съобщи телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от NOVA.

За първи път "Фугаку" беше признат за най-бърз в света през юни 2020 г. С пълна мощност той беше пуснат през март тази година в изчислителния център на японския държавен Институт по естествени науки (Рикен) в гр. Кобе. Създаден е от корпорацията "Фуджицу" съвместно със специалисти на Рикен. "Фугаку" може да извършва над 442 квадрилиона изчисления в секунда. Това е около три пъти повече от скоростта на суперкомпютъра "Самит" в американската национална лаборатория в Оук ридж, Тенеси, който заема второто място. На трето място е друг американски суперкомпютър - "Сиера".

САЩ санкционираха израелската компания производител на шпионския софтуер "Пегас"

"Фугаку" е използван за повече от 100 изследвания, включително свързани с пандемията, за разработки в областта на изкуствения интелект и метеорологични прогнози. Той носи едно от имената на свещената за японците планина Фуджи.

Теодора Александрова
3788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини