САЩ санкционираха израелската компания производител на шпионския софтуер "Пегас"

  • 03 ноември 2021 20:43

  • 958
  • 1
 САЩ санкционираха израелската компания производител на шпионския софтуер "Пегас"
© Getty (архив)

Израелската компания, стояща зад шпионския софтуер "Пегас", беше поставена в черния списък на САЩ на компании, за които се въвеждат определени ограничения, предаде ДПА.

Компанията "НСО Груп" е участвала "в дейности, противоречащи на интересите на САЩ в националната сигурност или външната политика", заяви американското министерство на търговията.

Според САЩ има доказателства, че чужди правителства са използвали шпионския софтуер "по злонамерен начин срещу правителствени лица, журналисти, хора от бизнеса, активисти, представители на научните среди и служители на посолства".

През юли твърдения за шпиониране на мобилните телефони на известни хора с помощта на "Пегас" предизвикаха международен скандал. Тогава международен консорциум от журналисти изнесе данни за 50 000 номера, за които се посочва, че са селектирани от клиенти на НСО като потенциални мишени.

Компанията отрече публикациите и заяви, че "Пегас" е измислен за следене на терористи и престъпници и се продава само на държавни структури.

Българска следа в аферата „Пегас“: Израелската компания за шпионски софтуер с клон у нас

"Пегас" използва пропуски в сигурността на софтуера на смартфоните за придобиване на широк достъп до данни.

Освен НСО в черния списък бяха поставени още три компании.

Израелската софтуерна компания "Кандиру" е санкционирана за участие в "Пегас", а руската "Позитив Технолоджис" и сингапурската "Компютър Инишатив Кънсълтънси" за "незаконна търговия с киберинструменти, използвани за придобиване на неоторизиран достъп до информационни системи, заплашващ личните данни и сигурността на лица и организации по целия свят".

Санкциите предвиждат ограничаване на достъпа до американски стоки и технологии

Последвайте канала на

Валери Зайцев
958 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Адолф е бил прав

2021.11.04 | 11:10

1
Изненада, изненада! Чифутите са терористи.

Добави коментар

Водещи новини