Развиват изкуствения интелект в България

16 декември 2020 11:02

©
350 3

Системи, приложения и услуги, базирани на технологиите на изкуствения интелект ще подпомагат развитието на образованието, публичните услуги, селското стопанство, здравеопазването и околната среда. Тези сектори са очертани като приоритетни в  приетата днес от правителството Концепция за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г.

Документът предлага цялостна визия за развитието и използването на изкуствения интелект в България. Основава се върху стратегическите и програмни документи на Европейската комисия, които разглеждат изкуствения интелект като един от основните двигатели на цифровата трансформация в Европа.

Официално! Електронните направления и рецепти са разрешени

„Изкуственият интелект отдавна не е абстрактно понятие. Става повсеместен , много бизнеси са фокусирани в създаването на иновации, базирани на него. Някои от секторите в резултат на  развитието на изкуствения интелект ще бъдат обект на пълна трансформация, някои ще бъдат променени завинаги“, заяви на днешното правителствено заседания министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети.

Основната цел на концепцията е да обедини усилията по разработка и внедряване на системи с изкуствен интелект чрез създаване на научен, експертен, бизнес и управленски капацитет. Предвижда се осигуряване на модерна комуникационна и научна инфраструктура за развитие на цифрови технологии от ново поколение. Ще бъде усъвършенствана системата за образование и учене през целия живот. Ще бъде подкрепено развитието на научните изследвания и внедряването на иновации в ключови сектори, както и ще се работи за въвеждане на етична правна и регулаторна рамка, която се ползва с обществено доверие.

Правителството отпусна 56 милиона лева в подкрепа на туристическия бранш, засегнат от пандемията

 

Novini.bg
350 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.12.16 | 14:10

3
В БГ той отдавна е развит! Само като погледнеш в парламента, ти стига!
боковид до 2020

2020.12.16 | 11:14

1
Хахахахахаха, естествения интелект, дето го нема щял да прави изкуствен. Ела, Terminatore, да си прибЕреш вересиите.

2020.12.16 | 12:26

2
как да обясниш на хора, които са натискали само копчето на асансьора

Добави коментар

Водещи новини