Ирландия разследва пробив в сигурността, засегнал 50 милиона потребители на Фейсбук

  • 04 октомври 2018 07:40

  • 1087
  • 0
Ирландия разследва пробив в сигурността, засегнал 50 милиона потребители на Фейсбук
© Pixabay

Ирландия обяви, че разследва пробив в сигурността на Фейсбук, при който бяха засегнати близо 50 милиона потребители, което е първият случай на прилагане на европейския регламент за защита на личните данни, предаде Франс прес.

"Ирландската комисия за защита на данните започна днес разследване", което трябва да установи дали Фейсбук е изпълнил задълженията си да защитава данните на потребителите, се казва в изявление на комисията.

Европейската централа на Фейсбук е разположена в Ирландия. Социалната мрежа е информирала комисията, че вътрешното й разследване продължава и се вземат мерки за намаляване на потенциалната заплаха за потребителите.

Започването на разследването е първо приложение на европейския регламент за защита на личните данни срещу една от големите интернет фирми. Разпоредбата влезе в сила на 25 май и цели да защити информацията на европейците в информационната епоха, припомня АФП. С нея се създават ясни задължения за предприятията при защитата на лични данни. Освен това европейските регулационни органи получават нови правомощия за контрол и санкции в случай на нарушения от страна на предприятията.

Текстът предвижда глоби до 20 милиона евро или 4 на сто от печалбите на предприятието, отбелязва АФП. През миналата година Фейсбук отбеляза приходи от над 40,6 милиарда долара.

Последвайте канала на

БТА
1087 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини