Японски учени разработват технологии, които ще позволят да се живее в космоса

30 март 2018 21:03

Японски учени разработват технологии, които ще позволят да се живее в космоса
© Pixabay
3617 2

В новия Японски център за изследвания върху живота в космоса, основан от първата астронавтка на Япония Чиаки Мукай, учени разработват иновативни технологии, които трябва да дадат възможност на хора да живеят в космоса, предаде Франс прес.

В лаборатории със свръхмодерно оборудване в Университета на науките в Токио тя ръководи екип от около 30 изследователи, които тестват нови решения, за да позволят на хора да живеят в бъдещи колонии на Марс или Луната.

"Присъщо е на човека да изследва. Земята е твърде малка за нас, не смятате ли?, каза 66-годишната жена, която е прекарала над 500 часа в космоса в рамките на две отделни мисии през 90-те години на миналия век.

Според нея космическите изследвания са навлезли в нова ера с приноса на частни компания, като SpaceX, основана от Илон Мъск, както и с изявеното от американския президент Доналд Тръмп желание да се изпратят астронавти, които да построят база на Луната, преди да се пристъпи към мисия до Марс.

"Целта да бъде създадена колония на Луната към 2030 г. е осъществима", отбеляза Мукай.

Сред разработваните от екипа й иновации е уникална система за производство на храна благодарение на плазма, създадена чрез пускане на електрически ток с високо напрежение в солен разтвор. Електрическият ток позволява да се ограничи появата на нежелани водорасли във водата, която е използвана за отглеждане на култури.

БТА
3617 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
курчо

2018.04.01 | 17:39

302151
Оправихме живота на Земята сега ,че се изселваме у Космоса.Просто неем думи.
Гагарин

2018.04.01 | 17:39

302758
Те джапанките не могат да се качат в космоса ,а голям го вадят

Добави коментар

Водещи новини