Учени създадоха бионично ухо

  • 04 юли 2013 14:54

  • 1894
  • 0
Учени създадоха бионично ухо
©

Учени от университета Принстън създадоха с помощта на 3D принтер бионично ухо, което превръща радиосигнали в звуци, предаде БТВ.

За целта те са използвали силикон, смесен с говежди клетки и миниатюрни частици сребро за антенна бобина. Като всяка антена тя улавя радиосигнали, които ухото интерпретира като звуци. Принтерът оформя материала като ухо, а сребърните частици в антена.

Готовото ухо е меко и прозрачно. То се култивира за 10 седмици, през които клетките се мултиплицират, цветът става телесен, а около антената се образува по-твърда тъкан.

Бионичното ухо не може да замени човешкото. Предназначението му е с него да бъде проверено какво може да се постигне с технологията за триизмерно принтиране за комбиниране на биологичен материал с електроника.

Ръководителят на проекта проф. Майкъл Макалпайн каза, че това е малка стъпка, но работата с времето ще доведе до създаване на електронно шесто чувство за хора, с което ще получим способност да се свързваме с дигитални устройства, както и до създаване на изкуствени заместители на човешки функции.

Екипът демонстрира способността на антената да улавя радиосигнали, като закачи електроди зад ушите. Когато учените пуснаха "На Елиза" на Бетовен, електродите предадоха сигнала на колонки и от тях зазвуча музика без никаква интерференция.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини