НАСА спира излизането в открития Космос, заради дефектен скафандър

  • 24 юни 2024 19:45

  • 1585
  • 1
НАСА спира излизането в открития Космос, заради дефектен скафандър
© Google maps

Двама американски астронавти се отказаха от плановете си да излязат от Международната космическа станция, за да извършат техническо обслужване в понеделник, поради неизправност на скафандъра.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2264

Служителите на НАСА отмениха излизането в открития Космос заради теч на вода в охладителния блок на един от скафандрите на астронавтите, предаде БТВ. 

Течът, който засегна скафандъра, облечен от астронавта на НАСА Трейси Дайсън, се появи точно след като скафандрите бяха прехвърлени на акумулаторно захранване преди излизането им от космическата станция.

Технически проблем отмени изстрелването на "Союз"

Охлаждащото устройство на скафандрите е предназначено да поддържа комфортна температура на ползвателите им, докато те изпълняват работата си. Дайсън и нейният колега от екипажа Майк Барат трябваше да отстранят повредена електронна кутия от комуникационна антена на външната страна на космическата станция.

„В момента се чувствам комфортно, но ми е малко топло“, каза Дайсън по време на живото предаване на събитието, след като излизането в открития Космос беше прекратено около 9:00 ч. българско време.

По-късно Дайсън изрази загриженост, че изтичането на вода може да е засегнало електрическите съединители.

След това НАСА работи, за да върне Дайсън обратно в космическата станция от шлюза - вратата към външната част на космическата станция, докато скафандърът ѝ остава на батерии.

НАСА пояснява, че в нито един момент от инцидента екипажът не е бил в опасност. Оттам посочват още, че излизането в открития Космос е трябвало да започне в понеделник сутринта и да продължи около 6,5 часа.

Забавената космическа разходка е само последната от поредицата неуспехи около операциите на Международната космическа станция през последните седмици. Това е второто излизане в открития Космос през последните дни, което е внезапно прекратено поради проблеми със скафандъра. Длъжностните лица отмениха излизането в открития Космос, планирано за 13 юни, в което участваха Дайсън и Матю Доминик, поради „проблем с дискомфорта на скафандъра“ на Доминик. НАСА отказа да предостави повече подробности за проблема.

В допълнение към прекратената в понеделник космическа разходка, федералната агенция имаше за цел да проведе още една на 2 юли - преди да даде зелена светлина на капсулата „Старлайнър“ на Боинг да се скачи с орбиталната лаборатория и да се върне у дома.

Космическият кораб „Старлайнър“ извършва първия си тестов полет с екипаж до космическата станция. Но по време на първия етап от пътуването си корабът се сблъска с няколко ключови проблема, включително изтичане на хелий и прекъсване на работата на двигателите, които забавиха завръщането му. Все още не е ясно дали решението да се отмени излизането в понеделник ще забави допълнително завръщането на „Старлайнър“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.24 | 20:02

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини