Българин създава умни пари

  • 07 май 2013 15:17

  • 3188
  • 0
Българин създава умни пари
©

От хотелските кърпи до блузите на футболистите – в днешно време радио честотните идентификатори (RFID) могат да бъдат открити почти навсякъде. Сега учени от Университета на Северна Дакота откриха начин да вплетат тези чипове и в хартия – начинание, което един ден би могло да доведе до създаването на т.нар. умни пари, пише Mashable.

Нещо повече – тази умна хартия с вградено RFID ще намери приложение и в лични документи, билети и стикери. Според учените тези чипове ще предотвратят измамите и фалшификациите, пише сп. "Обекти".

В момента съществува и други типове хартия с RFID. Те обаче използват по-дебели чипове и съответно – крайният продукт е по-голям и по-дебел и съответно – не може да се принтира.

Учените от Северна Дакота обаче са разработили процес, наречен усъвършенствано лазерно пакетиране, който създава супер тънки силиконови чипове, които се вплитат изключително елегантно в хартията. Първо, изтъняват чиповете, а после използват лазерен лъч, за да ги вкарат, наред с антените, в хартията.

Според българинът Вал Маринов – ръководител на проекта, завършва Техническия университет в София през 1992 г. – процесът е по-евтин от сегашните техники за изработка, тъй като използва по-малко материали, а използваните съоръжения не са толкова скъпи. Нещо повече – всичко отнема два пъти по-малко време.

 „Преди около 10 години Японската и европейската банка заявиха, че имат намерение да създадат подобна технология. Все още не са го направили – заяви Маринов пред Би Би Си. – Убеден съм, че нашият метод е първият, който демонстрира функционалността на вградените в хартия RFID чипове.“

Съвсем наскоро Маринов и неговият екип представиха постиженията си в рамките на конференция в Олрандо, Флорида. В момента търсят инвеститори.

„Технологията трябва да излезе от лабораторията и да открие своето място в индустрията“, допълни Маринов.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3188 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини