Умни дрехи събират енергия от човешкото тяло

  • 23 април 2013 14:20

  • 2377
  • 0
Умни дрехи събират енергия от човешкото тяло
©

Учени от университета "Конкордия" в Монреал разработиха интерактивни електронни тъкани, които събират енергия от човешкото тяло, съхраняват я, а след това я използват, за да променят формата и цвета на направените от тях дрехи.

Така се получават не само трансформиращи се дрехи. Енергията от тях един ден може да се използва за зареждане на телефони и други портативни устройства, да затопля носещия ги. Идеите са много интересни и за военните, разказва БТА.

Докато подобни дрехи излязат в продажба, ще минат десетилетия. Творческите възможности обаче са много вълнуващи, каза ръководителят на проекта "Карма хамерлеон" проф. Джоана Берзовска.

Основното нововъведение на екипа е възможността електронните и компютърни функции да бъдат втъкани в самите нишки, а не просто да се прикрепват към плата. Нишките се състоят от много слоеве полимери, които при изпъване започват да взаимодействат. Платът е значителен напредък в областта на "умните тъкани".

Макар и масовото производство на тези дрехи още да не е възможно, техни прототипи бяха представяне на конференцията "Умни тъкани" в Сан Франциско.

2377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини