Американски самолет подобри рекорда за хиперзвуков полет

  • 06 май 2013 17:42

  • 2447
  • 1
Американски самолет подобри рекорда за хиперзвуков полет
©

Експериментален американски самолет подобри рекорда за хиперзвуков полет, като достигна 5,1 мах и летя в продължение само на 6 минути, съобщи ДПА.

Безпилотният летателен апарат X-51A "Уейврайдър" излетя от военновъздушната база "Едуардс" и измина 426 километра при най-дългия засега хиперзвуков полет. След като за 240 секунди той изчерпи горивото в резервоарите си, самолетът продължи да изпраща телеметрични данни, преди да се разбие в океана, както бе предвидено.

От експеримента бяха регистрирани ценни показатели с общо времетраене 370 секунди. Този е четвъртият тестов полет в проекта за хиперзвукови полети, в който са вложени 300 милиона долара, уточнява БТА. Настоящият рекорд бе постигнат с двигатели, задвижвани с хидровъглеродно гориво.

И други летателни апарати са преодолявали 5 мах, или хиперзвуковата скорост, но използвайки водородно гориво, припомня агенцията.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kalia

2013.05.10 | 07:52

1
Драги приятели, истината е че е достигната само 3 пъти скороста на звука!Стига са ни лъгали!При 5 мах от нарисувания по-горе модел няма да остане нищо.Мечтите са хубаво нещо! Маже би това е бил нечий сън?!...:))

Добави коментар

Водещи новини