Четвъртата индустриална революция: какво е AGI, към който се стреми BigTech?

  • 04 юли 2024 11:46

  • 794
  • 0
Четвъртата индустриална революция: какво е AGI, към който се стреми BigTech?
© Bing Image Creator

Четвъртата индустриална революция представлява фундаментална промяна в начина, по който живеем, работим и се отнасяме помежду си. Това е нова глава в човешкото развитие, осигурена от изключителен напредък в технологиите, съизмерим с този на първата, втората и третата индустриална революция. Тези постижения обединяват физическия, дигиталния и биологичния свят по начини, които създават както огромни обещания, така и потенциални опасности.

Бързината, широчината и дълбочината на тази революция ни принуждават да преосмислим как се развиват страните, как организациите създават стойност и дори какво означава да бъдеш човек.

От SIRI до автомобили със самостоятелно управление, изкуственият интелект (AI) напредва бързо. Докато научната фантастика често представя AI като роботи с човешки характеристики, AI може да обхване всичко - от алгоритмите за търсене на Google до Watson на IBM до автономни оръжия. Изкуственият интелект днес е правилно известен като тесен AI (или слаб AI), тъй като е предназначен да изпълнява тясна задача (напр. само разпознаване на лице или само търсене в интернет или само шофиране на автомобил). Въпреки това, дългосрочната цел на много изследователи е да създадат общ AI (AGI или силен AI).

От теста на Тюринг до GPT-4: Еволюцията на изкуствения интелект

Докато тесният ИИ може да превъзхожда хората при каквато и да е конкретна задача, като например игра на шах или решаване на уравнения, AGI би превъзхождал хората при почти всяка познавателна задача. 

Четвъртата индустриална революция е свързана с нещо повече от просто технологично изменена промяна; това е възможност да се помогне на всички, включително лидери, политици и хора от всички доходни групи и нации, да се използват конвергентни технологии, за да се създаде приобщаващо, ориентирано към човека бъдеще. Реалната възможност е да се погледне отвъд технологиите и да се намерят начини да се даде възможност на най-голям брой хора да повлияят положително на своите семейства, организации и общности.

Изкуствен общ интелект. Що е то?

Изкуственият общ интелект (AGI) е интелигентността на машина, която може да разбере или научи всяка интелектуална задача, която човек може. Това е основна цел на някои изследвания на изкуствения интелект и често срещана тема в научната фантастика и фючърсните изследвания.

Защо ни е нужен общият изкуствен интелект?

AGI може също да се обозначи като силен AI, пълен AI или общо интелигентно действие. Някои академични източници запазват термина "силен AI" за машини, които могат да изпитат съзнание. Някои власти подчертават разграничението между силен ИИ и приложен AI (наричан също тесен AI или слаб AI): използването на софтуер за проучване или изпълнение на конкретни задачи за решаване или разсъждение. Слабият ИИ, за разлика от силния ИИ, не се опитва да изпълни пълния спектър от познавателни способности на човека. Предложени са различни критерии за интелигентност (най-известният е тестът на Тюринг), но към днешна дата няма определение, което да удовлетвори всички.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини