Разработват електронно досие на автомобила

  • 04 декември 2023 13:06

  • 502
  • 3
Разработват електронно досие на автомобила
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Електронното досие на автомобила ще даде възможност на купувачите да бъдат сигурни, че няма нищо поправяно по него в нелегален сервиз. Това заяви по Нова телевизия бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев.

Според него идеята ще допринесе за това да няма нелегални сервизи, а на нарушителите и да бъдат налагани глоби.

Мнение изрази и Румен Дунев, според който упражняването на сервизна дейност трябва да започва с регистрация на сервизите. По думите му всеки, който иска да извършва такава дейност следва да заяви желанието си в министерството и да бъде регистриран.

От различни автомобилни асоциации също подкрепят идеята, тъй като това ще изведе автосервизите от сивия сектор на пазара. 

От националната камара на автосервизите са искали да има регистрационен режим.

"Това е първата стъпка преди да се премине към електронно досие. Хората, които ще попълват електронните книжки на автомобила трябва да са упълномощени за това", каза Дунев.

Припомняме, че идеята за дигитално досие на автомобила беше прокарана от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков миналия месец. Тя бе подкрепена и от министъра на електронното управление. В рамките на проекта се предвижда да бъде създаден и Единен регистър на автомобилите в България. 

Експерт: Спирането на старите коли в центъра на София няма да доведе до очаквания ефект

Идеята е в електронното досие да се събира цялата информация за автомобила: собственост, година, преминати прегледи, наличие и липса на застраховки, извършвани ремонти и т.н. 

Последвайте канала на

Калина Христова
502 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.05 | 00:37

3
Нищо не споменавате за дигитално досие на политиците, жените и пидерасите. Държавата да знае кой с кого и кога се е е.ба.л. Без бележка от кмета да не се прави се кс. Това ще намали въглеродните емисии и ще спаси 2-3 пингвина.
интелект сюргюн

2023.12.04 | 14:39

2
Да не стане , като електроните досиета на пациентите ?!

2023.12.04 | 13:23

1
и как това ще ме спре да си карам колата в нелегален сервиз?

Добави коментар

Водещи новини