Японски учени идентифицираха съединения в кафето, които забавят развитието на рака на простатата, съобщи Сайънс дали.
Кахвеоловият ацетат и кафестолът са въглеводороди. Те се съдържат в кафето Арабика. Запазват се в еспресото, но намаляват много, ако кафето бъде филтрирано.
Пилотното изследване е извършено в лаборатория с резистентни ракови клетки в клетъчна култура и с мишки.
Третираните с двете съединения тумори нарастват два пъти по-бавно от нетретираните.
Кафето съдържа много съединения, които влияят на здравето както добре, така и зле. Японските учени изследваха ефекта на шест от тях. Така установиха, че две съединения - кахвеолов ацетат и кафестол могат да забавят растежа на клетки, които са резистентни на противоракови лекарства, като кабазитаксел. Когато двете съединения бъдат комбинирани, ефектът се засилва.
Учените от медицинския факултет на университета в Канадзава изтъкнаха, че изследването им е пилотно и не означава, че резултатите могат да бъдат прехвърлени пряко за хората. Допълнително изследване на механизма на действие на двете съединения обаче може да ги направи добри кандидати за разработване на лечение за резистентен рак на простатата.
)