Пълнозърнестият хляб не е полезен за хората със стомашно-чревни заболявания. В България те са милион и половина души.
На страдащите от гастрит и язва се препоръчва бял хляб. Това заяви доц. Светослав Ханджиев от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, предаде Дарик.
„Средностатистическият българин консумира два пъти и половина повече сол, отколкото е необходимо. Лошото нещо е, че той започва да соли, преди да вкуси ястието“, допълни още специалистът.
Той подчерта, че здравословното хранене се определя индивидуално за всеки човек. По думите му сред основните проблеми на българите е малката консумация на мляко и прекалената употреба на сол. „България е на последно място по консумация на прясно мляко в ЕС. Недостатъчно се консумира и нашето кисело мляко. Имаме около 60-70 мл прясно мляко на глава от населението. В Дания и Холандия, където пият по литър-литър и половина на ден или в Щатите, това е много и вредно, но пък при нас е много малко“, каза доц. Ханджиев.
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)