Лекар: Идеята за SMS на тел. 112 крие много заплахи

share

Как Спешната ни помощ може да стане още по-спешна, по-ефективна и да стига до повече хора?

Депутатът от КБ Захари Георгиев беше гост в студиото на "Денят започва" на БНТ. Той е вносител на важна поправка в Закона за националната система за спешно повикване, според която на телефон 112 ще може да се подават сигнали и чрез SMS. Тази поправка беше приета на първо четене на 3 октомври. Лекари обаче се противопоставят горещо на идеята.

112 е единен европейски номер за спешни повиквания и касае не само медицинската спешна помощ, но и други институции, които охраняват гражданите - техния живот, имущество и здраве, каза Георгиев. Той посочи, че в България има над 200 000 души с увреждания на слуха и говора и те не могат да ползват единния европейски номер. Сегашното положение дискриминира тези хора, каза още той. По думите му, това е основната причина да се хармонизира нашето законодателство с европейското. Освен това има европейска директива от 2009 г., която вменява държавите да гарантират правото на хората с увреждания да могат да ползват услугите на 112.

Според д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ, въпросната поправка е излишна, тъй като през изтеклите години от Спешна помощ са се отзовали на нуждата на стотици хора с увреждания. Тя посочи, че тези хора не са сами - имат близки, имат съседи, медицински асистенти, и допълни, че тези хора са били винаги обслужвани навреме и никога до този момент не са получавани оплаквания от тях, че са били по някакъв начин дискриминирани.

Един болен, преживял инсулт, един човек под стрес не може в рамките на 160 знака да опише имената си, адреса си и как да бъде намерен, както и оплакванията си. По това съобщение също така няма как да се прецени степанта на спешност, подчерта тя и беше категорична, че за лекарите е изключително важна обратната връзка. Тя изказа и опасенията си от недобросъвестни граждани, които биха си позволили да си прават "телефонни шеги" и да разкарват екипите на Спешна помощ напразно, докато в същото време на друго място някой истински нуждаещ се може да остане без помощ.

Това крие и опасност за нашите екипи, тъй като ние не знаем къде отиваме и на какво ще попаднем, а не сме въоръжени.

Георгиев обясни, че SMS комуникацията не означава, че ще има еднократно подадено текстове съобщение. Тя е опосредствана от центрове, от където ще се търсят допълнително информация за случаите, допълни той. Медиците се притесняват неоснователно. Освен това нашият закон предвижда много строги санкции за злоупотреби и при подаване на фалшиви сигнали до спешни номера, успокои депутатът от "Коалиция за България".

Водещи новини

Още новини