Природолечителите искат да бъдат регистрирани

share

Във връзка с изискванията на СЗО и правата на пациента, той има право на класически и неконвенционални методи на лечение. Кой от двамата титатни на медицината - Хипократ или Гален, е по-велик? Това попита на пресконференция на Сдружението на природолечителите в България д-р Петър Загорчев - председател на БМХО и председател на Комисията по етика в БЛС.

За поправките в глава VI на Закона за здравето (Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето) за регулиране и регламентиране на истинските лечители и отсяване на шарлатаните говориха на брифинга от Стружението на природолечителите в България.

БЛС има задачата не само да защитава интересите, а и да утрвърждава авторитета на своите членове. Имат ли право хора без медицинско образование да предписват медикаменти и лечебни продукти? Не става въпрос за методи на лечение, които са природни, а става дума за предписване на медикаменти. Лечителите, тези които се занимават с неконвенционална медицина, трябва да имат права и задължения, те трябва да бъдат регистрирани. За това каза, че се борят от БЛС секретарят му д-р Ленков.

Нямаше точка за лечителите в Закона от 2005 година, аз се застъпих за тази точка, опитах се да съдействам и да намеря съответните организации, съпричастни на проблема. Неправителствени организации и обикновени хора подписаха подписки, че искат да имат право на избор на лечение. Насоящият министър на здравеопазването Десислава Атанасова, която тогава беше председател на Здравната комисия в парламента, предприе огромната крачка, съобразявайки се с европейски директиви, за да бъдат регистрирани и контролирани лечителите. Това зави Зофия Шчербак - председател на Сдружението на природолечителите. Според нея е важно да има научно доказване, защото според седмата рамковата програма ако един лечител става лекар под определен контрол. Отдавна е необходимо сътрудничество между конвенционалната и неконвенционалната медицина

За енергетичния спектър на енерготерапевтите обясни физикът проф. Антон Антонов. По думите му тези лечители или екстрасенси, които дават или отделят енергия - биотерапевтите, могат да въздействат от разстояние върху съд с вода, като я стоплят. Така те й отдават енергия. Те могат и да отнемат енергия, например от човек с висока температура. Водният спектър ги определя, говорим за биофизични полета на човека, обясни проф. Антонов. По думите му с теста с водата и въздействието на лечителите върху нея се отсяват тези с истинската дарба от шарлатаните.

Водещи новини

Още новини