БЛС иска нов Закон за спешната помощ

Булфото
share

Според БЛС всеки месец системата на спешната помощ напускат по 15 лекари.

Междувременно днес Здравният министър Стефан Константинов съобщи пък, че половината от лекарите, които работят в Спешна помощ, нямат никаква специалност медицина.

Държавата трябва ясно и категорично да дефинира политиката си в спешната помощ. През последните 20 години реформата в здравеопазването е низ от недоразумения, като потърпевши са и пациенти и лекари. За това и символът на форума на който бяха поканени , но не дойдоха представители на всички институции, бяха скъсани войнишки кубинки, закичени със здравец и мушкато.

По данни на БЛС по 15 лекари месечно напускат системата на спешна помощ. Причината е не само ниското заплащане, но неуредения статут на работещите в Бърза помощ. По думите на д-р Веселин Господинов, бивш директор на "Бърза помощ" в града.

На дискусията стана ясно още че и през следваща година болниците ще работят с прогнозни бюджети и ще се финансират по клинични пътеки, като при новото договаряне ще се настоява в отделни случаи касата да плаща и придружаващите заболявания.
 

Водещи новини

Още новини