Готови ли са аптеките за електронните рецепти

gettyimages
share

От началото на септември аптеките работят по нови правила за електронните рецепти - какво въвежда тази промяна? Според публикациите в медиите голяма част от аптеките не са готови да работят по новите изисквания, защото още не са променили своя софтуер. От Асоциацията на собствениците на аптеки са заявили, че подобно отношение е безпардонно към целия бранш. Според аптекарите това води до хаос и объркване, заяви пред БНР Димитър Маринов, председател на Български фармацевтичен съюз.

Той каза, че след приетите промени от 1 септември лекарите ще могат да предписват повече от три лекарствени продукта на една рецепта и то само тези, които са по здравна каса. Това важи само за рецепти издадени след тази дата и оттук идва неразбирането, защото много от пациентите идват с тримесечни рецепти, които са издадени в по-ранен период, но те ще бъдат изпълнявани по стария ред.

"Нещата стояха така: или пациентът намира цялата си терапия по дадена рецепта в една аптека и я изпълнява наведнъж, или ако в нея случайно няма всички лекарства, но на пациента много му се налага да започне лечение, обикновено той се отказваше от някое от лекарствата и съответно те не можеха да бъдат изпълнени никъде другаде. Включително в същата аптека, защото рецептата изчезваше. Веднъж работено по нея тя изчезваше. Така, че сега това е една допълнителна опция, която би трябвало да улесни пациента", каза Маринов.

Имат ли проблеми с новите рецепти и личните лекари?

Той сподели, че промяната засяга абсолютно всички вериги и тя дори дава възможност на по-малките аптеки да отговорят на търсенията на пациентите. Поправката в наредбата реално изравнява силите между конкурентите, заяви Маринов. По думите му в момента има един сериозен проблем, че някои аптеки нямат достъп до определени лекарства, или до цели лекарствени групи, като пациентът бива насочван другаде. Това създава предпоставки за "лекарствен туризъм"  и това трябва да бъде ликвидирано, подчерта той. От друга страна електронните рецепти дават по-голяма проследимост и повече удобства.

Все още ли е в сила забраната за продажба на отделни блистери от опаковката на дадено лекарство?

"По здравна каса не е. Има определени лекарствени продукти, на които е позволено отпускането им на блистери, на флакони, като такъв продукт са инсулините, при които отпускането става по предписан протокол според това, какво е преценил лекарят", заяви Маринов. Освен това каза,че има формула,която изчислява какво е наличното количество лекарства, но с нея проблемът е, че тя мери количеството назад във времето и трудно може да отчете каква е нуждата в момента. Това е поради причината, че има хартиени рецепти, които никой никъде не ги води в регистър.

Водещи новини

Още новини